Malene Lei Raben er uddannet jurist og har en fortid som mediejurist og administrerende direktør. Derudover har hun været debattør og klummeskribent for Politiken, ligesom hun for en kort bemærkning har optrådt på tv som vært og ’smagsdommer’ på DR2. For et par år siden var hendes navn i medierne da hun annoncerede at nu var det definitivt slut med at arbejde. Nu debuterer hun med den selvbiografiske fortælling ”Fruen: en datters historie om kærlighed og frihed”.
Malene Lei Rabens mor var også en dygtig og anerkendt kvindelig jurist som sin datter. I bogen her fortæller Malene Lei Raben brutalt ærligt om sin mor Birgit Raben og deres konfliktfyldte forhold. Bogen er samtidig et portræt af en barndom og ungdom i 70’erne, 80’erne og 90’erne.
Birgit Raben var enlig mor til to døtre. Hun fik Malene i 1969. Kort tid efter bliver forældrene skilt. Faren flytter til Aalborg og lever et idealistisk liv ude på venstrefløjen med sin nye kone og børn. Malene og søsteren vokser også op i en fri kultur i et hjem, hvor deres dygtige og travle mor bestrider høje poster indenfor det offentlige. I de første år omgiver moren sig med skiftende partnere. Børnenes ve og vel bliver aldrig prioriteret særligt højt. Det er de venstreorienterede frihedsdrømmes tid. Pigerne er overladt meget til sig selv. Men de lægger også øjne og øre til mangt og meget, som ikke er sund kost for børn.
Moren belastes tilsyneladende mere og mere af farens indblanding. På tværs af landet sender han på ugentlig basis lange skrivelser om snart det ene og snart det andet. Der er en grum tone, som døtrene tydeligt mærker. Da morens sidste kæreste rejser, sker der et skifte. Birgit Raben begynder at virke udbrændt og træt. Hun får lidt helbredsmæssige skavanker, men sætter ikke farten ned på karrieren. Væk er hendes sprudlende entusiasme, og tilbage er drama og en spirende kløft som vokser i takt med at Malene for alvor bliver teenager.
I takt med Malene bliver ældre, udvikler forholdet sig mere konfliktfyldt. Det eskalerer da Malene som ung selv bliver enlig mor og hun mødes med modstand fra sin mor. Der skal ingenting til før Birgit Raben er jaloux på barnebarnets bedsteforældre. Hun søger tilsyneladende drama overalt, og alligevel vil hun ikke indstille kontakten til Malene. Man fristes til at kalde hende for en tyran.
Da Birgit Raben rammes af kræft stiller hendes børn op for hende, skønt hun ikke var der for dem, da de havde brug for hende og hun ej heller var nær sine egne forældre i deres sidste tid. På trods af den støtte og opbakning som Malene yder i forbindelse med behandling, indlæggelse og rekreation, er moren aldrig tilnærmelsesvis tilfreds. Det er et gennemgående tema, at hun har krav på mere og ingen gør noget godt nok for hende. Det kræver stor viljestyrke at stå ved hendes side. Samtidig forsætter hun med at spille familiemedlemmerne ud imod hinanden. Hun er en sand manipulator og et magtmenneske.
Det gør ondt at læse denne beretning om en opvækst og et familieliv fyldt med så meget ufred og svigt. Men det er samtidig også yderst lærerigt, at få lov at komme ind under facaden på en familie, der ved første øjekast blot syner bemærkelsesværdig qua de veluddannede og dygtige kvinder.
”Fruen: en datters historie om kærlighed og frihed” fungerer allerbedst i de mange kapitler, hvor vi skiftevis følger Malenes tilbageblik på barndommen og i nutiden, hvor vi følger morens sygdoms- og dødsforløb. De mange passager, der er afskrifter af sms- og e-mailkorrespondance mellem mor og datter, bliver i min optik en kende krampagtige og udleverende. Der er noget insisterende i at gengive disse korrespondancer, der på brutal vis afslører at nok har mor og datter opnået topposter, men når det kommer til det følelsesmæssige, er de præcis som alle os andre i følelsernes vold. Det bliver sårbart, vredt og primitivt – sådan som den slags desværre har det med at blive.
På trods af sit tunge emne er bogen letlæselig. Den er faktisk svær at lægge fra sig. Malene Lei Raben er god fortæller, og man mærker hendes erfaring som klummeskribent.
Malene Lei Rabens bog vækker mange følelser og åbner op for mange tanker. Ingen kan læse den uden at blive ramt på én eller anden måde. Læseren bliver rørt af begge kvindeskæbner. Der er ingen vinder eller taber. Den sociale arv kan vi ikke løbe fra. Ligeså vækker bogen mange tanker om omkostningerne ved 1970´erne og det selvrealiseringsprojekt de unge kastede sig ud i. Forfatteren deler nogle interessante refleksioner om datiden og nutidens værdier. Dét er en vigtig lektie at tage med efter endt læsning.
Fruen. En datters historie om kærlighed og frihed
Forfatter: Malene Lei Raben
Forlag: Gyldendal
288 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: 25. 9. 2019
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse fra Litteratursiden.dk: https://litteratursiden.dk/anmeldelser/fruen-en-datters-historie-om-kaerlighed-og-frihed-malene-lei-raben