Så er Toms stærkt illustrerede dagbog tilbage med nye ideer, nye problemer og den samme gamle kamp med søsteren Delia.

Der er mange ting at slås med, når man er Tom. For eksempel har Toms klasselærer sendt et provokerende brev til Toms forældre, som de desværre tager helt alvorligt, og Tom bliver mod forventning og andre planer sat til at lave sine lektier, før han forlader huset. Og hvis læseren skulle havne i samme situation, så er der her bud på, hvordan man kan skrive en anmeldelse meget hurtigt, så det stadigt kan lykkes at komme over over til kammeraten Derek og spille i bandet. Men det er ikke sikkert, forældre går ind for de lektieløsninger, Tom anbefaler.

Derek og Toms band Dogzombies er det hotteste emne på Toms agenda, og de to forventer at hitte med en af Toms sange: Delia er en klam fidus. Derek spiller både trommer og keyboard, så de har brug for nok en musiker. Endnu inden de får vendt mulighederne, tilbyder Dereks far sin assistance, og så går charmen af det projekt. I bogen kan man se den plakat Tom tegner for at tiltrække en trommeslager til bandet, og man kan se et sprudlende overflødighedshorn af tegninger og leg med skrifttyper. Et besøg hos tandlægen udløser illustrationer af de klistermærker, tandlægen uddeler, med berigende catchfrases: Børst dem eller tab dem. I samme forbindelse vurderer Tom, at Delia er mere irriterende end tandpinen, for tandpiner går normalt væk igen.

Der er flere udfordringer: Toms fætre indlægger ham til en gyserfilm Blodsugerbiller mod kæmpe aliens. Tom er ikke vild med gysere, men trods god øvelse i at undgå ubehageligheder, lykkes det ikke altid.

Til de bedre indslag hører mormor og morfar, fossilerne, der har scooter, gebis og viser stor interesse for Dogzombies. Bedstefar arrangerer koncert på Aldershvile Plejehjem med Dogzombies, og så kan man næsten ikke nå højere.

Tom Gates leverer en spændende visuel tilgang til hverdagen. Man kan kontakte forfatteren her: http://lizpichon.com og følge med i udviklingen af den næste Tom Gates bog her: tomgatesworld.blogspot.com

Liz Pichon

Tom Gates

Gode undskyldninger (og andre fede ting)

Oversat af Kim Langer

352 sider

Høst & Søn

Udgivet: 03.02.2017

For børn 9+

Birte Strandby