‘Hvad ville du gøre, hvis du ikke var bange?’

Det er det gennemgående spørgsmål i denne roman om opbrud og nye begyndelser.

Historien indledes i køkkenet, hvor Karin forbereder middagen. Hun har været gift i 35 år, og hun glæder sig over sit liv og sit ægteskab, mens hun laver mad og forudser de sædvanlige kommentarer fra sin mand, Sten. Men denne aften bliver anderledes. Hendes mand får en blodprop og ryger på hospitalet. Det kommer som et chok, og det bliver ikke det eneste chok.

Karin får tre måneders orlov fra sit arbejde som køkkenleder på et plejecenter, plus en diskret bemærkning om at maden måske kunne peppes lidt op. Karins datter og svigersøn bliver separeret, Karins veninde og nabo dropper al kontakt med Karin, og så melder Karin sig til et madlavningskursus.

Det sidste forstår hendes omgivelser slet ikke. Hvordan kan hun gå til madlavning hveranden tirsdag, når hendes mand har brug for hende?

Men Karin går til madlavning og får nye bekendtskaber og nye oplevelser, og hun begynder at stille spørgsmål til den tilværelse, hun hidtil har haft.

Fredriksson skriver levende og let, selv når karaktererne er tungsindige og immobile og rammerne om tilværelsen så faste, at det er virkeligt svært at finde lufthuller. Hun får fint beskrevet Karins dilemmaer og vist, hvordan man kan simulere, at man lever det liv, man gerne vil. Hvor mange liv er mon formet af misforståede forventninger og andres holdninger?

Romanen trækkes rigeligt ud i slutningen, men fungerer ellers fint.

Tirsdagsklubben

Anna Fredriksson

Oversat af Rikke Toft Kleemann

317 sider

Cicero

Udgivet: 2021

Birte Strandby