Makkerparret Martin Kreutzer og Simon Weisdorf er tilbage med en ny bog om sundhed og kost. ”Tab dig sundere med anti-inflammatorisk kost” er titlen på duoens nye guide til at tabe dig vha. den anti-inflammatoriske kost. Det er langt fra første gang, at de to herrer skriver om ernæring eller dykker ned i emnet anti-inflammatorisk kost. 

Den anti-inflammatoriske kost har vundet stort indpas de seneste år. Det er som navnet antyder en kost, der har til hensigt at hæmme betændelsestilstande i kroppen idet antioxidanter beskytter cellerne. Derudover lover bogen også generel sundhed. Den er en genvej til en sund og naturlig vægt. Det er en kost der baserer sig på naturlige, rene fødevarer der ikke er bearbejdet på forhånd. En rød tråd er store mængder fisk da omega-fedtsyrerne mindsker betændelse. Derudover skal du spise masser af grøntsager – især kål -, nødder, bælgfrugter, fuldkornsprodukter samt vælge de ”lette” proteiner dvs. dyr, der er tobenet. De såkaldte boostere er b.la. ingefær, gurkemeje og probiotika-produkter, der også spiller en nøglerolle. 

Bogen består af syv kapitler: 

  • Pejl efter livvidden og drop badevægten
  • Sund og slank med samme mad
  • Tab dig uden sult 
  • Optimering med motion 
  • Kom i mål med vægttab for livet 
  • Klar til start i køkkenet 
  • 57 lækre opskrifter

Halvdelen af bogen er teori samt gode råd til det at leve anti-inflammatorisk og det at vælge en livsstilsændring. Sidste halvdel af bogen består af opskrifter og fif til madlavningen.  

En af bogens pointer er, at du skal smide badevægten væk. I stedet skal du bruge livvidde som indikator for sund vægt. Med andre ord: Frem med målebåndet!

Intet vægttab og ingen livsstilsændring uden forhindringer. Bogen gør meget ud af at italesætte den vanskelige mentale proces, det er at forandre vaner. Læseren bliver mindet om, hvor vigtigt det er at tage ejerskab for sin sundhed og for sit valg af forandring. Med en positiv attitude når vi længst. 

Kæmper du med at madlysten trækker i dig, er rådet fra de to forfattere, at du skal sætte ord på det og skrive dig fri. 

Martin Kreutzer og Simon Weisdorf giver dig også forslag til at inkorporere mere motion og bevægelse i dit hverdagsliv. De anbefaler desuden, at du lægger en køreplan for én uge ad gangen, når du går i gang med din sundere livsstil. 

Bogens opskrifter er udarbejdet af Simon Weisdorf. Denne del omsætter teori til praksis. Her anskueliggøres hvad, du kan spises i løbet af en dag. I alt er der 57 nemme og indbydende opskrifter. Opskriftdelen er klassisk sat op med et flot farvefoto af retten samt beskrivelse af ingredienser og tilberedning. Der er også næringsindhold pr. person beskrevet til hver ret. Som en fin bonus er der desuden suppleret med ekstra rubrikker under overskrifterne: Tip, Spar tid!, På farten og Gem. 

Layoutet fortjener ros for at understøtte formidling og læsevenlighed. Det er b.la. positivt, at opskrifter der består af flere delelementer, også er præsenteret hver for sig rent visuelt. Det fremmer overskueligheden. 

I det hele taget er ”Tab sig sundere med anti-inflammatorisk kost” meget vellykket rent visuelt. Elisabeth Bøjlund har stået for bogens illustrationer, mens Andreas Mikkel Hansen er ansvarlig for fotos. I samarbejde med bogens forfatterteam har de skabt en bog, der får formidlet sit stof på en pædagogisk og veloplagt måde. 

”Tab dig sundere med anti-inflammatorisk kost” har potentiale til at inspirere mange læsere til et sundere liv. Om du decideret skifter helt over til denne kostform eller blot bruger dens værktøjer som byggesten til en sundere livsstil, må du om. Bogen giver dig nogle nyttige redskaber. Du bliver hjulpet både konkret i forhold til viden og opskrifter etc., men du bliver også klædt på mentalt til at forstå dig selv og det at ændre vaner. Alt i alt en inspirerende bog til dig, der vil gøre noget godt for din sundhed. 

Tab dig sundere med anti-inflammatorisk kost

Forfattere: Martin Kreutzer og Simon Weisdorf

Forlag: Politikens Forlag

248 sider, illustreret i farver. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 27. december 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg