Romantisk og dramatisk roman

Sira og hendes mor syer for de fornemme i Madrid, indtil krisen i 1929 ødelægger efterspørgslen efter smukt tøj. Sammen med sin fantastiske kæreste drager Sira til Spansk Marokko for der at åbne en forretning. Men hun bliver slemt svigtet og efterlades, gravid og uden midler.
Venlige mennesker samler hende op, og da hun kommer så meget til hægterne, at hun igen kan holde på en nål, skraber hun og en veninde med nogle passende ulovligheder penge sammen, så hun kan åbne en systue. Her syer hun for de fornemste kvinder i protektoratet, spaniere, tyskere, englændere.

Hjemme i Spanien ligger republikanerne i krig med nationalisterne. Nationalisterne får støtte fra Hitler og Mussolini, og resultatet bliver Francos diktatur.
Englænderne frygter at Spanien vil gå i ind i 2. verdenskrig sammen med tyskerne, og med hjælp fra en engelsk bekendt åbner Sira en systue i Madrid og får et bijob med at spionere på sine indflydelsesrige, udenlandske kunder. Men det er noget skidt at blive spion i en by, hvor man har boet hele sin ungdom, og hendes tilværelse bliver overraskende hektisk og farefuld både for hende og for den mand, hun elsker.

Der er flere historiske fixpunkter, blandt andet et sympatisk portræt af Jean Luis Beigbeder, der var højkommissær i Spansk Marokko og senere kortvarigt Francos udenrigsminister. Ligeledes har Francos svoger Ramón Serrano Súñer, den efterfølgende udenrigsminister, en rolle i romanen. Siras dramatiske tilværelse er fiktion, og en del af de mere spændende karakterer er opdigtede. Romanen fra 2009 kan i Spanien ses som tv-serie.

Romanen indeholder enkelte, irriterende vejbump: Hovedpersonen går med strømpebukser i 1930, uagtet disse først fremstilles i 1956. Desuden går forfatteren let henover det for samtiden chokerende faktum, at Sira som velopdragen spansk katolik flytter sammen med en mand uden at være gift.

Syersken fra Madrid

María Dueña

Oversat af Anne Brinch
568 sider
Gyldendal
Udgivet: 22.04.2014