Forbløffende roman om hvor mange betroelser, kunstneriske udfoldelser og hvor meget selvransagelse og undertrykt seksualitet et lille kursus i svømning kan udløse.

Maja burde være lykkelig. Hun bor med sin begavede og behagelige kunstnermand i et smukt slot på en vidunderlig ø. Desværre kæmper hun selv med en krise, og hun er ved at blive deprimeret over, at hun ikke selv får skabt noget. For at komme videre og trods alt gøre noget udbyder hun et kursus, hvor voksne kan lære at svømme. Fluks ankommer tre voksne med behov for at lære at svømme – og en hel del andre behov, som de egentligt havde tænkt at holde for sig selv. Men der går ikke lang tid før den lille gruppe mennesker reagerer på hinanden, og skønt miljøet emmer af gamle traumer, alkoholiske tilbøjeligheder, jalousi og mindreværdskomplekser, så lykkes det samtlige deltagere at gøre op med fortidens spøgelser og udvikle sig positivt. Og der er også en kursist der lærer at svømme.

En god feel-good roman om Karin, der viger tilbage fra en fortid med svigt både i hjemmet og udenfor hjemmet, Pelle den tidligere eroberer der kæmper med alderdommen og Jens der gerne vil have lidt stiklinger med hjem til gartneriet. Personerne er vel gengivne, men måske lidt for karikerede til at indbyde til empati. Baggrunde og traumer er skåret skarpt ud, og det er lidt vanskeligt også at kapere de lige så karikerede gæster, der dukker op til maskebal på slottet. Samtidigt har fortælleren hele tiden en fod på jorden, så alt bliver sat i relief til den virkelighed, vi alle kender.

Som i Emma Hambergs første roman Brunstkalenderen ligner det et eksperiment af typen: Hvad sker der, hvis vi sætter disse personer sammen – og så udsætter dem for dette? Og resultatet er – også som i Brunstkalenderen – meget underholdende.

Emma Hamberg

Oversat af Henriette Rostrup

418 sider

Forlaget Aronsen

Udgivet: 22.05.2012

Birte Strandby