Glem alt om ja-hatten og nej-hatten. Det her er positiv psykologi 2.0.

Det står der på forsiden af Stærkere, og selv i disse Brinkmannske tider er det jo en inciterende underoverskrift, for hvem vil ikke gerne være stærkere?

Det første der falder i øjnene, når man åbner Stærkere, er det ualmindeligt appetitlige layout med illustrationer, faktabokse og farvemarkeringer. Og for at blive i madmetaforerne: Her bliver tingene serveret, så de er spiselige. Stoffet incl. en del teori om er sat op så det er let tilgængeligt. Det er også let humoristisk og let at anvende.

Der indledes med en præcisering af vores sædvanlige måde at tackle svagheder og styrker på, og en diskussion om hvorfor vi måske bør gøre det anderledes. Er det for eksempel smartest at sende den succesrige sælger på kursus, eller skal det være ham der ikke helt kan holde omsætningen? I Stærkere illustreres værdien af at satse på styrkerne med historien om en kanin der skal lære at flyve, at løbe og at svømme.

Det ligner en metafor man ofte bruger i friskoleverdenen, når man taler undervisning og test af forskellige børn. I de frie skoler illustreres det ved en prøve i at klatre i træer. Deltagerne (eleverne) er blandt andre en guldfisk og en abe.

Vi undgår ikke selvhjælpsbogens sædvanlige indslag om urmennesket, flow-tilstanden og ej heller serenity prayer – den med God give me the serenity to accept the things I cannot change – er udeladt, uagtet den findes i stort set enhver selvhjælpsbog udgivet efter 2010.

Til gengæld får læseren nogle umiddelbart interessante og anvendelige værktøjer, når det gælder både egne styrker, og når det gælder elevernes eller virksomhedens styrker. Der er særdeles informative kapitler om skoler der har implementeret ‘styrketræning’ blandt elever og lærere, angiveligt med ret gode resultater. Stærkere indeholder også en ‘kogebog’ med opskriften på, hvordan man spotter og bruger styrkerne.

Forfatterne har hentet psykologen Martin Seligmans 24 karakterstyrker, herunder samarbejde, kreativitet, venlighed. Med udgangspunkt i kendte eksempler – fra Trump (Trump scorer højt på kreativitet, gejst, lederskab) til Chaplin – er der en grundig indføring i hvordan de kan give sig udslag, og hvordan man spotter dem.

De 24 karakterstyrker gennemgås sidst i bogen med beskrivelse af, hvordan styrken fungerer optimalt, overbruges og underbruges, og hvordan den kan trænes. I de fleste tilfælde meget fornuftigt, men blandt andet i forbindelse med styrken gejst, på engelsk zest er vi lige ved at havne i damebladsløsningerne: Sådan kan du træne styrken: Dyrk motion, spis rigtigt, og sørg for at få den restitution og søvn, du har brug for. Ole Henriksen er eksempel på en personlighed, der har gejst som en af sine væsentlige styrker.

Stærkere er en meget underholdende bog, og den har væsentlige kvaliteter i sin vurdering af styrkernes betydning. Vi er ikke helt fri for de sædvanlige selvhjælpsfloskler, men bogen vil alligevel kunne flytte vores syn på egne og medmenneskers styrker og udvide perspektivet.

Dyrk dine styrker

Stærkere

Håndtér dine svagheder

Mikael Kamber og René Oehlenschlæger

296 sider

People’s Press

Udgivet: 2018

Birte Strandby