“Hvor vinden vender” er første bind i en serie om danske udvandrere til USA i slutningen af 1800-tallet. Forfatteren Jesper Bugge Kold (født 1972) er kommet flot fra start, hvilket lover godt for de følgende bind.

“Hvor vinden vender” dækker perioden 1877 til 1882 og har den 34-årige Johanne som den absolutte hovedperson. Hun er gift med Jens, der er noget af en drømmer og god til at spille på violin.

Johanne finder tilværelsen i Svanninge på Sydfyn mere og mere udsigtløs. De fem børn må ofte gå sultne i seng. Deres hus er forfaldent og Johanne har en skudsmålsbog, der gør, at hun ikke kan få noget givtigt arbejde. Hun må tage til takke med dårligt betalte, slidsomme småjobs. Skudsmålet er skrevet af egnens godsejer, der voldtog den 14-årige Johanne og gjorde hende gravid. Godsejerens hustru er barmhjertig og foretager  en abort på Johanne.  Som hævn skriver godsejeren falsk i skudsmålsbogen. Johanne er vokset op med en drikfældig far og har et traume fra en brand i barndommen, der kostede hendes tvillingbror livet.

Johanne føler sig ramt  af sladderen, der er “som en dyb brønd fuld af plumrevand, folk kan hive op af i en uendelighed”.

Johanne og Jens bliver enige om, at han skal drage til Amerika, hvorefter hun og tre af de fem børn skal følge efter, når han har fundet land et sted. De store skal blive på Fyn, fordi der ikke er råd til også at betale rejsen for dem. Det er en smertefuld beslutning, men nødvendig.

Da det er tiden, at Johanne og børnene skal afsted, må hun sælge hus og indbo for at have penge til rejsen. Det bliver også en ydmygelse for Johanne.

Om bord på udvandrerskibet  S/S Dannevang møder Johanne Valdemar og Astrid, som får betydning for hende. Valdemar mistede den ene arm i krigen 1864 og vil nu til staterne, fordi han føler sig overflødig i sit hjemland. Astrid er enke og har før været i Amerika og kan således hjælpe den uerfarne Johanne. Valdemar har en kasse med frø og er klar til at stå Johanne bi, når de kommer til målet.

Astrid overtaler Johanne til at smide skudsmålsbogen over bord. En  sådan er der ingen i Amerika som spørger efter. Johanne smider bogen i Atlanterhavet – og Astrid erklærer: Nu er du fri … En tydelig symbolsk handling. Måske f o r tydelig…

Sørejsen bliver i den grad dramatisk.

Jens har fundet jord i Nebraska. For Johanne bliver det en skuffelse, da hun ankommer. Jens har kun fået bygget noget i retning af en jordhule og ikke det hus, han skrev om i brevene hjem, ligesom har ikke har fået dyrket jorden.

Vanskelighed på vanskelighed tårner sig op. Johanne rammes gang på gang af tvivl på, om hun nogensinde vil opnå fremgang i sit liv. Stædighed og vedholdenhed fører hende trods alt videre. Og også noget held.

Jesper Bugge Kold bereder hele tiden læseren overraskelser, som giver bogen en egen stille spændningskurve. Den har troværdige beskrivelser af forholdene på et udvandrerskib, menneskehavet ved ankomsten til New York og togrejsen til Nebraska.

Det vil ikke være fair at røbe mere af handlingen.

Jesper Bugge Kold har skrevet fire romaner, blandt andet Vintermænd og skrev sammen med Mich Vraa Pigen fra det store hvide skib og Tre dage i april.

Hvor vinden vender

Jesper Bugge Kold

Roman

Forfatter Jesper Bugge Kold

440 sider

Udkommer 31 maj 2024

People’s

Anmelder Bjarne Gregersen