Karin Elrød er en forfatter, som er glad for at bruge sproget. Det kører over stok og sten i hendes nye roman, ”Spind”, som er en roman i flere lag, som et kinesisk æskesystem. I et lag, som også fungerer som en form for ramme for romanen, hører vi om ”forfatteren”, som sidder i en lejlighed i Paris og skriver på en roman med titlen ”Nedtur”. Denne roman foregår i Frankrig i firserne, hvor Eva, som lige har mistet sin mand under ikke helt almindelige omstændigheder, er rejst til Frankrig for at starte på en frisk.
Vi følger Eva på rejsen, hvor hun snart får sig en rejsekammerat, Astra, som dog inden længe forsvinder igen under mystiske omstændigheder. Eftersøgningen af den forsvundne Astra kommer til at agere den konflikt, som bærer handlingen frem i resten af romanen. Vi hører om Evas møde med Daniel, en transvestit som arbejder i en natklub under navnet Olga, og om et cirkus på Korsika, hvor Eva tager arbejde, for derfra at komme på sporet af Astra. Ind imellem bliver historien afbrudt af små kapitler om de mennesker, der befinder sig på det torv, som ”Forfatteren” har udsyn over, mens hun skriver, og hvor et mord finder sted.

Hele bogen bliver, som det vist fremgår, en noget rodet affære, og det er som om Karin Elrød ikke rigtigt har gjort sig klart, hvad der skal drive hendes romanfigurer, og dermed bære handlingen fremad. Det virker konstrueret og ikke særligt sandsynligt, at Eva, efter blot to dages bekendtskab, føler så dyb en kærlighed og sympati for Daniel, at hun straks vil agere bindeled mellem ham og den familie, som har slået hånden af ham. Og det at Eva efter blot få timers samvær med Astra, lykkes at opbygge en form for mor/datter – relation, og at dette forhold skal bære handlingen i hele resten af romanen, virker alt andet end troværdigt. For slet ikke at nævne mødet med den frelsende agent 007…

Karin Elrød har meget på hjerte, og et sprog som røber at hun er vant til at arbejde med det. Men i en roman er det næsten for meget af det gode med alle de ord. Når alt forklares, og vi delagtiggøres i alenlange indkøbslister, hver gang Eva er ude at købe franske specialiteter, bliver man som læser ganske enkelt træt.

Karin Elrød
239 sider
Heart Planet
Udgivet 21/10-2015

Anmeldt af Maibritt Lindblad