Hvad sker der, hvis man samler al magien fra de gamle eventyr og lader den virke i et land, der bebos af mennesker og alverdens eventyrvæsener? Så får man den spejlverden, som Jacob Reckless skal gebærde sig i for at redde sin bror, Will. Will er nemlig ved at blive forvandlet til en goyl = et stenvæsen, der er udholdende og usårligt i kamp. De stærke stenvæsener kæmper mod mennesker i spejlverdenen, der også styres af magtfulde og upålidelige feer.

Det er et stort og forvirrende univers, hvor farer og risici er næsten uendelige: Der er havmænd, der fanger unger pige, der er lorelei’er, der lokker de søfarende – og æder dem (hvilket er en ny drejning af den gamle overlevering), selv træer og vand er dødelige. Til gengæld er der mængder af magiske ting fra glassko, guldbolde og syvmilestøvler til usynlighedsslim og Rapunzel-hår, der kan blive til stærke reb. Med til det fjendtlige miljø hører opdatering af de gamle eventyr: Snehvide har forladt sin prins for at bo sammen med en dværg. Tornerose har nu sovet i 200 år, og man kan finde ligene af hendes bejlere i tjørnehækken!

Det er en fantasyroman proppet med referencer og nuancer. Det giver næsten uendelige farer og lige så mange forbløffende muligheder for vores helt. Det tager tid at komme ind i universet, og nogle formuleringer giver ikke mening, før man har fået basalt kendskab til karaktererne. Til gengæld er selve plottet banalt: Jacob og vennerne skal redde Will. Vejen er brolagt med forhindringer, men mod en kostbar betaling lykkes det måske alligevel.

Cornelia Funke

Reckless

Oversat af Erik Egholm

352 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2011

Birte Strandby