Den brutale og fascinerende historie om hvordan Texas forandrede sig fra Det vilde Vesten til oliestat set fra familien McCulloughs synsvinkel. Tre af familiens medlemmer, Eli der er født i 1836, Peter fra 1870 og Jeanne Anne fra 1926 fortæller på skift den dramatiske historie der både handler om dem og om Texas.

Elis familie er nybyggere – fra dengang en Colt med fem skud var et masseødelæggelsesvåben. En aften angribes familiens hus af indianere, Elis mor og søster bliver dræbt, og Eli og hans bror tages til fange. Broren dør, men Eli optages af comancherne og tilpasser sig relativt problemfrit deres liv og tænkemåde. Han lærer at dræbe – texanere slås ihjel uden videre, andre bedømmes individuelt – han lærer at skalpere sine fjender, og han bliver en anerkendt kriger. Indianerstammen – og flere andre stammer – udryddes senere af sygdomme, som de hvide bærer rundt på, og Eli ender med at vende tilbage til sin far, til det hvide kalder for civilisationen. Det er en interessant detalje, at Eli som gammel fjerner pumaspor for at forhindre jagt på dem.

Peter, Elis søn, er en anden slags menneske. Han er blid af sind og prøver spagfærdigt at forhindre en lynchning på en mexicansk familie forårsaget af en misforståelse og nogle skydeglade Texas Rangers. Peters liv beskrives i hans dagbøger, og hans føjelighed viser sig at være enestående i familien. Ikke mindst barnebarnet Jeanne Anne har arvet noget af Elis styrke, og det er hende der tager styringen fra sin far for at ændre den underskudsgivende kvægfarm til en indbringende olieproduktion. Hendes egne børn har, som hun beklagende fastslår, fået rigdommen med i vuggegave og har ikke udviklet nogen tilbøjelighed til at slås for tilværelsen.

Philipp Meyer er nomineret til Pulitzer-prisen 2014 for Sønner.

Sønner

Philipp Meyer

Oversat af Jakob Levinsen
544 sider
Gyldendal
Udgivet: 04.06.2014
Fås også som e-bog

Birte Strandby