Udviklingsroman med magi og mange blodige scener.

Drengene Kjartan og Tias bor hos mester Timoteus i en by, der styres med hård hånd og megen vold af fyrst Waclaw. En dag oplever Kjartan, at Waclaws vægtere slæber en næsten død kvinde hen til skafottet. Hun har forbrudt sig mod fyrsten. Rygtet siger, at hun har forsøgt at slå hans søn ihjel, og nu skal hun henrettes for det.

De to drenge synes, det er frygteligt og uretfærdigt og beslutter sig at bortføre kvinden trods de mange vægtere, og med lidt hjælp fra mester Timoteus og Tias’ lillesøster, lykkes det at få flyttet den bevidstløse kvinde til et kvarter, hvor fyrstens vægtere nødigt kommer. Her gemmer de sig i en kælder, indtil de kan flygte ind i skoven – der i øvrigt er fortryllet og livsfarlig. Fyrstens folk sætter efter dem, fanger dem og fragter dem alle tilbage til borgen. Det viser sig, at den kvinde de reddede fra skafottet i virkeligheden er gift med fyrstens søn, og hun er mod forventning i stand til at redde de to drenge fra den henrettelse de ellers stod overfor. Efter redningen lykkes det dem at flygte sammen med kvinden og hendes tjenestepige. Flugten byder på mange overraskelser – blandt andet møder de et lille, magisk væsen, hvis bekendtskab bliver deres redning i flere omgange – men romanen slutter i en drabelig kamp mod fyrsten og hans søn, men vores to hovedpersoner slipper fra det med livet i behold.

Handlingen kører på de høje nagler gennem hele romanen. Er hovedpersonen ikke fanget eller i kamp, så er han i hvert fald i fare for at blive fanget eller komme i kamp. Sproget halter periodisk i banale sammenhænge som De, Dem og Deres med stort, intransitive verber og tunge formuleringer, men fantasien blomstrer og romanen er ikke kedelig.

Slægters kamp
Christiane Hoff Kindberg

419 sider
mellemgaard
Udgivet: 25.02.2013

Birte Strandby