Der er ikke meget, der er så underholdende som den politiske thriller. Det ved enhver der har læst Fredrick Forsyth, Jeffrey Archer eller for den sags skyld Hanne Vibeke Holst eller Le Carré. Og da Peter Mogensen selv har været tæt på magtens tinder – de folkevalgte af slagsen – sætter man tænderne i Skyggespillet med en vis forventning. Måske falder der insiderguf af.

Hvad angår plot og tempo fungerer Skyggespillet rigtigt fint. Der er gang i mord, gåder og manipulation på højt niveau – og også på lavere niveau: bestikkelse og trusler. Da bogen nu er fra 2019 kan man godt undre sig over, at de mandlige hovedpersoner er fantastisk seje, veltrænede og med Jægerkorpserfaring, mens de kvindelige hovedpersoner er psykisk ustabile og har en fortid og muligvis en nutid – som ofre. Den kvindelige statsminister er ganske vist seksuelt frigjort, men hendes elskere følges hjem af PET med pålæg om at opføre sig ordentligt, og så er man vel et offer.

Vores hovedperson, Foss, er udenrigsminister, tidligere jægersoldat, og så bliver han aggressiv, når han bliver skudt på. Hans achilleshæl er ekshustruen og parrets to mindreårige drenge, der virkelig har hårdt brug for en far – ikke nok til at Foss kommer hjem til dem, men han har næsten kronisk dårlig samvittighed.

Den danske konge hedder nu Frederik, og både Mette Frederiksen og Lars Løkke er fortid. Regeringspartiet Venstre har det ikke så godt, i meningsmålingerne er de nede på 14 procent af stemmerne, finansministeren snigløber statsministeren og skaber splittelse i folketingsgruppen.

Ydermere skal et nyt EU-direktiv om flygtninge til afstemning, og det ser ud til at kunne påvirke den vedtagne udlændingepolitik væsentligt, uden at der angiveligt er antydning af protester fra medlemslandene. Eller det vil sige, der var både ministre og embedmænd der var kritiske, men de er kommet tragisk af dage. Foss får en fornemmelse af, hvem der står bag, men bliver truet i samme øjeblik han åbner munden. Først på sit helbred, og dernæst på sin kæreste.

Mangler Mogensen Forsyths elegante sprog og Archers lette pen, så er her til gengæld masser af action, kriminelle i ankellange læderfrakker, politiske gnidninger, og en trafikordfører der har fået nok at drikke. Under pres kan vores helt nogle trick der giver baghjul til Stallone, Willis og van Damme, så alt i alt bør vi være tilfredse med den danske udenrigsminister, der ikke finder sig i at blive tromlet af kapitalen, selv om hans liv næsten konstant står på spil.

… men et hurtigt slag i mellemgulvet og et på siden af kæben fik ham til at ombestemme sig og ligge stille på pladsen.

Skyggespillet

Peter Mogensen

532 sider

Turbine

Udgivet: 07.11.2019

Birte Strandby