Will og Lyra fortsætter ad udfordringernes sti. Her i album to følger vi også Wills far på hans  polarekspedition, og vi følger Lyras støtter på deres jagt efter måder til at beskytte Lyra. Det betyder, at der er ganske mange karakterer at holde styr på. Det gør læsningen en smule udfordrende, når der springes mellem de forskelliges fortællinger. På en måde virker det som filmklip, men det kommer ret overraskende for læseren.

Bortset herfra er det fantastiske fortællinger. Lyra opsøger Dr. Malone igen og bliver overraskende hentet ind til afhøring hos politiet. Hun har held til at stikke af og får hjælp af en mand, der til gengæld har held til at stjæle Lyras alethiometer. Sammen med Will opsøger Lyra tyven for at få det tilbage, og han lover at give dem det, hvis de bringer ham Skyggernes Kniv fra Cittàgazze, byen hvor der kun bor børn.

Lyras allierede, Lee Scoresby, er på jagt efter en mand, der viser sig at være en shaman, der har magiske evner og en hilsen til Will. Denne del af historien er dybt fascinerende, fordi Scoresby og hans medhjælper først lander i noget der minder om Coppolas Dommedag nu og derefter rammer ned midt i den russiske revolution.

Der gøres især meget ud af visuelle chok. Det første billede af Lord Asriels fæstning fylder hele opslaget og kunne lige så godt have heddet Welcome to Mordor. Det er meget effektfuldt.

I Cittàgazze er der mere dramatik. Genfærdene suger livet ud af de voksne, mens børnene bliver tilbage. Der er engle der passer på dem, men de kan ikke beskytte deres forældre. Det berømte motiv for kunstmalere: Mariæ Bebudelse er en del af billedmaterialet i beskrivelsen af den uhyggelige by, og det er på ingen måde forbundet med glædesbudskaber.

I det hele tager er Skyggernes Kniv 2 noget mørkere end etteren og end de fleste graphic novels i det hele taget. Der er masser af dramatik, og der er også masser af håb for vores unge venner, men der er nogle grufulde scener ind i mellem. Havde det været en film, var den blevet censureret.

Skyggernes kniv 2

Tekst: Stéphane Melchior

Tegninger: Thomas Gilbert

Oversat af Hanna Lützen

Efter Philip Pullmans roman

86 sider

Cobolt

Udgivet: 2020

Birte Strandby