En samling digte og noveller skrevet af otte unge – en konkretist, to poeter og fem prosaister – i alderen 14 til 28 år i forbindelse med konkurrencen Skriv en hest. De unge menneskers indsendte værker er efterfølgende blevet behandlet (af forfatterne selv) under et seminar på vandrerhjemmet i Svendborg under supervision af erfarne forfattere, og det har skabt en interessant og læseværdig lille ting, der spænder fra den rene gyser om at miste energi og liv i den måske Kafka-inspirerede Vandrytter af Natacha Janke og det eksistentialistiske dilemma om Guds mulige død i Hvorfor råber han? af den kun 14-årige Mathias Abildgaard Jensen til digtet Fremmedsprogsøvelse af Christopher Sand-Iversen, der kunne være inspireret af både Rifbjerg og Benny Andersen, men alligevel mestrer en ny og fascinerende brug af sproget.

Alle værker er præget af skarp iagttagelse af omverdenen og flere af dem af eksperimenterende sprogbrug, uden at læsningen af den grund bliver anstrengende. Man kan nyde miljøet og føle med personerne, når for eksempel Tour de France og besøget hos frisøren går op i en højere enhed.

Generelt er det spændende at opleve, hvordan de nye i branchen tager afsæt i det gammelkendte og udvikler stilarter, der måske nok ligner noget gammelkendt men med masser af potentiale til at blive noget helt nyt og anderledes. Der er masser af liv og grøde undervejs i litteraturen.

…Her kunne man med god samvittighed

 pensionere melankolien

 og hengive sig til karnevalnætternes sande væsen…

Og så til kritikken: Bogen er sat med ualmindeligt små typer. Kræver godt lys og gode briller.

Alexander Rich Henningsen, Natacha Janke, Julie Kiær Jensen, Mathias Abildgaard Jensen, Sisse-Sofie Madsen, Christopher Sand-Iversen, Kåre Wangel, Alexander Gam Østergaard

85 sider
Forlaget Em
Udgivet: 17. september 2009

Birte Strandby