Graphic novel frit efter Niels Lyhne af I. P. Jacobsen

Niels Lyhne viser sig at være velegnet som graphic novel. Det naturalistiske, de mange stemningsbilleder i dystre nuancer, de langsomme beskrivelser er gengivet, så illustrationerne i stort omfang erstatter I. P. Jacobsens tekst. Teksterne består kun af korte dialoger. Hele rammen og det meste af historien ligger i de sort/hvide tegninger.

Hovedpersonen, Aksel, er frugten af en misforstået alliance. En stormende forelskelse mellem to der intet har til fælles, og da den første forelskelse er væk, indtræder i stedet skuffelse og ensomhed.

Aksel er tæt knyttet til sin mor, hun fortæller ham eventyr og er årsagen til, at han allerede i en ung alder ved, at han skal være digter.

Takket være to venner er Aksels barndom lidt eventyrlig, og her giver de stemningsfyldte og dramatiske billeder med mosekone, snedronning og flyvende heste særlige muligheder for fortolkning af indholdet.

Med til Aksels livsforløb hører også de betagende kvinder, den smukke sarte Laurine der ikke lever så længe, den teatralske Sofie og Rebekka, hustruen til Aksels bedste ven. Aksel får ikke nogen af kvinderne, og han bliver heller ikke digter. Han begynder og ender sit liv på Svanegård. Her er bogen meget forskellig fra Jacobsens berømte roman, og især slutningen skiller sig ud.

I de sidste år af sit liv bliver Aksel virkelighedsfjern, og man kan spørge om han egentligt nogensinde udvikler sig. Tegneserien udelader også Aksels kone og barn, og i slutningen beskæftiger han sig mere med biller end med mennesker. Det er ikke helt indlysende hvorfor det går sådan.

Anne-Caroline Pandolfo

Illustrationer af Terkel Risbjerg

Oversat af Søren Vinterberg

222 sider

Cobolt

Udgivet: 2015

Birte Strandby