Forfatter til bogen ”Simon vs. verdens forventninger” er Becky Albertalli. Hun er psykolog og har gennem en årrække beskæftiget sig med unge homoseksuelle. Det er der kommet en helt fantastisk ungdomsroman ud af!

”Simon vs. verdens forventninger” foregår i en amerikansk sydstat, hvor den 16 årige Simon Spier i al ubemærkethed er bøsse. Han deler det kun med den ligesindede e-mail-penneven Blue, som han er tiltrukket af – uden at de to dog har mødt hinanden. Da deres korrespondance bliver afsløret af klassekammeraten Martin, strammes nettet om Simon. Skal han lade sig afpresse af Martin, så hans hemmelighed forbliver ufortalt, eller skal han springe ud overfor familie og venner?!

Becky Albertalli har skrevet en troværdig, levende og autentisk fortælling om det, at skulle springe ud som homoseksuel. Hovedpersonen Simon er afklaret med, at han er homoseksuel, men ønsker selv at vælge hvornår og hvordan han fortæller om det. Bogen minder os om, at nok er homoseksualitet blevet udbredt og accepteret, men der er stor forskel på, hvor du bor og hvad dit behov er i den proces.

”Simon vs. verdens forventninger” minder meget om John Greens populære ungdomsromaner med sit fokus på unges udfordringer og hverdagsliv, der skildres med humor og en snert af alvor. Det er slet ikke til at stå for Simon, der er forelsket til op over begge øre i den ukendte mailven. Samtidig er romanen på bedste vis fuld af tvist, der øger spændingen. Det går nemlig ikke helt nemt for Simon. At være homoseksuel er pr. definition en sårbar rolle, og Simon bliver da også et let offer for sladder og mobning. Samtidig er han i tvivl om, hvorvidt hans mailven overhovedet er interesseret i at møde ham.

Romanen består af kapitler, hvor Simon fortæller om livet på high school, derhjemme eller sammen med kammeraterne Nick, Leah og Abby. Sideløbende er der en række mailkorrespondancer mellem Blue og Simon, der skriver under pseudonymet Jacques, når de to kommunikere. Bogens centrale plot er, hvem Blue er i virkeligheden – og om de to mon vil mødes og danne en egentlig relation.

”Simon vs. verden” er en uhyre vellykket ungdomsbog, der har alle de rigtige ingredienser. Hovedpersonen er sød, sjov og sårbar. Vennerne er hjælpsomme og forstående – som få. Og så er det super spændende at afvente, om Blue giver sig til kende, så de to fyre kan mødes. Når alt kommer til alt, er bogen en vaskeægte kærlighedsroman og dét er vel de færreste unge læsere, der kan stå for det, når forfatteren samtidig har øje for de tematikker, der i øvrigt rører på sig i teenageårene. Stor applaus herfra!

Simon vs. verdens forventninger

Forfatter: Becky Albertalli

Oversættelse: Thomas Munkholt

Sideantal: 250, hæftet.

Høst & Søn

Udgivelsesdato: d. 30. 09. 2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg