Tamora Pierce er med god grund en af de mest populære fantasy-dronninger. Hendes fantasy-universer er spændende og fremmedartede, men alligevel befolket med mennesker, der ud fra de forskellige verdeners fysiske og magiske opbygning reagerer som man kan forvente det ud fra almen menneskelige moralforestillinger eller mangel på samme.

’Stensmelterne’ er en selvstændig fortsættelse af ’Stenmagi’ fra serien ’Magiens cirkel’. Tamora Pierce har det med at lade forskellige bi-personer fra tidligere bøger dukke op i selvstændige historier, hvilket er med til at give hendes verdener ekstra fylde og læseren en følelse af at besøge gamle venner i kendte universer.

Teknologisk set befinder samfundet sig på et 1700-tals stadie, men stærk magi og ånder er en af livets realiteter. Den forældreløse pige Evi er blevet lærling i stenmagi i Spiralcirklens tempel under plantemagikeren søster Rosentorn. Magikerne kan kommunikere med ånderne i det tilsyneladende sjælløse, så som jordens sten og klipper, planterne og træerne eller vandet, og med respekt påvirke dem til at udføre ønskværdige handlinger. Evi har sågar en lille men meget tung ven, Luvo, som er skabt af bjergenes inderste kerne med en ældgammel bjergsjæl og ekstraordinære magiske kræfter.

Evi og Luvo bliver sendt med søster Rosentorn og vandmagikeren, Myrthi, til øen Starn for at finde ud af, hvorfor planterne dør og vandet bliver giftigt. Det bliver en livsfarlig og lærerig ekspedition for Evi. Hele historien er fortalt gennem det forhenværende gadebarn Evi. Sky over for mennesker – bortset fra enkelte magikere – følger vi Evis udvikling fra en barnlig egoist, der skræmt af barndommens konstante tab og ondskab ikke evner eller tør at have tæt kontakt med andre levende væsner, til en ansvarsbevidst magikerlærling.

En fornøjelig fantasy fortælling fra 12 år og opefter. Gad vide om den unge Potters geologitimer i Jordens ånder på Hogwarths er lige så spændende. Ms. Pierce kan sit kram.

Stensmelterne –
Cirklens lærlinge # 1
Forfatter: Tamora Pierce

Oversættelse: Bjarne Skovlund

244 sider

Forlag: Tellerup.dk

Udg.: 03.09

Jan Vandall/bogvægten.dk