Historien om Greta Thunbergs vej til skolstrejk för klimatet

Denne bog skrevet af Greta Thunbergs mor omfatter både Gretas protest over de voksnes manglende reaktion på vores påtrængende klimakrise, og den omfatter en beretning om en familie, hvor ikke mindre end tre familiemedlemmer har en mindst en diagnose, Aspergers, ADHD, autisme.

Det er en personlig og opsigtsvækkende beretning, og der er al mulig grund til, at vi alle burde reagere på den. For hænger tingene sammen – er der sammenhæng mellem børnenes diagnoser og planetens krise?

Efter at have set en film om en ø af affald i det sydlige Stillehav sidder Greta og græder i kantinen:

… men hun må ikke gå hjem, for her i kantinen skal man spise døde dyr og snakke om mærkevaretøj, sminke og mobiltelefoner.

Vi har nok alle hørt, at antallet af diagnoser på unge er højere end nogensinde – i Sverige er tallet steget med over 100 % de seneste ti år – og at rigtigt mange børn og unge har det psykisk dårligt. I Scener fra hjertet beretter familien om, hvordan det er at leve med diagnoserne, hvor skrøbelig tilværelsen er, og hvor vanskeligt det er at få hjælp. Fordi vores samfund – her det svenske, men måske gælder det også det danske? – ikke er gearet til at tackle problemer der falder uden for de skabeloner, vi prøver at proppe mennesker ind i.

Derudover – og det er kun antydet i bogen – oplever rigtigt mange børn i den vestlige verden at blive gjort opmærksom på en truende klimakrise, der koster liv og helbred for mennesker i andre lande. Isbjerge smelter, byer drukner, bier og sommerfugle forsvinder. Forældrene ved det godt, men alligevel har man to biler og skal flyve til Thailand i sommerferien. ‘Vi elsker dig, og vi ved, at vi har en klimakrise, men vi vælger at ignorere den.’

Greta Thunberg laver statistik over nyhedsstof om klimakrisen i fire svenske dagblade. Den fylder 0,7 procent af aviserne, den mest truende krise de fleste af os kommer til at møde i vores liv. Den krise der allerede i 1972 (hvor Grænser for vækst udkom) burde have gjort os opmærksom på netop grænser for vækst, natur, miljø og klima.

Scener fra hjertet er inddelt i mange små kapitler, nogle der forholder sig til fakta som for eksempel det faktum, at ni millioner mennesker døde som følge af forurening i 2017, og at 2017 var året hvor mere end 20.000 forskere og videnskabsmænd advarede menneskeheden mod at fortsætte den forbrugeristiske kurs. Andre kapitler fortæller om Greta og de andre familiemedlemmer, hvordan de klarer sig, og hvordan de reagerer på klimakrisen og alle de andre kriser.

Scener fra hjertet er en ret barsk bog, også selvom den ikke fortæller så meget nyt om selve klimakrisen. Det er en bog, der burde få os til at reagere, og måske er der også ved at komme en reaktion. Måske lykkedes det faktisk for en 16-årig skoleelev at få det budskab frem, som hverken Grænser for vækst eller Brundtland-rapporten fik hamret tilstrækkeligt fast.

Scener fra hjertet

Et liv med klimaaktivisme og Aspergers

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman & Malena Ernman

Oversat af Henrik Andersen

240 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby