Årets grummeste ungdomsroman

Kamal er vordende manuskriptforfatter. Han har skrevet et drama om en ung indvandrer, Walid, og nu skal han sætte stykket op. Han får den vordende skuespiller Saif til at spille hovedrollen i stykket. Det går forrygende. Saif er den fødte Walid, udseendet, gestikken, temperamentet. Og Kamal begynder at tro på, at opsætningen nok skal lykkes.

Men pludseligt vælter hele korthuset. Saif får et andet tilbud, en rolle der i Kamals øjne er uinteressant. Kamal får en ny skuespiller på sit stykke, en to meter høj fynbo fra Somalia, men det går helt galt. Kamal får den ide selv at opsætte stykket. Med lidt hjælp finder han teater og fondsmidler, og med en lidt ufin manøvre finder han også penge til sin hovedrolleindehaver. Vejen til hans drøm er lang og bumpet, men omsider er der lys forude, indtil der kommer et benspænd fra uventet kant.

Da vi møder Kamal, er han muligvis på en politistation, og der en der lige har foreslået, at han kontakter en advokat, men først i slutningen forstår vi helt hvorfor. Det er Kamal, der fortæller om stykket, om mødet med Saif og om kampene for at få lov til at vise sine evner som dramatiker. Kamal er entusiastisk, hårdt arbejdende, ivrig i sin søgen efter sin drøm. Ind i mellem er han også realistisk i sit syn på verden – og på sin kæreste: Hun formåede at få mig til at føle mig fattig og nærig.

Kamal er intens og engageret og får virkeligt solgt sit engagement og sin drøm til læseren. Man sidder uværgerligt og håber på, at han får succes med sit stykke. Først til sidst opdager man, at der måske er noget man har overset, og at Kamal er en anden end han foregiver at være. At Kamal selv falder ind i en rolle, som han prøver at tage afstand fra.

Grøntsagsartisten

N. E. Halawani

199 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby