Robin Hood er en af litteraturhistoriens kendisser. Alene på Gutenberg.org kan man finde syv – ti romaner om Robin Hood, de fleste baseret på gamle ballader fra 1400-tallet. Der er lidt variation i, hvilke historier der er med i romanerne, og hvilke af Robin Hoods mænd, der går igen, men normalt er der enighed om, at Lille-John, broder Tuck og Alan-a-Dale er en del af flokken. Historierne om duellen med Lille-John og den om Bror Tuck der bærer Robin over floden på sin ryg for derefter at lade Robin slæbe ham tilbage igen går igen i de fleste versioner, mens det romantiske forhold til Lady Marion kun er kort nævnt i denne udgave.

Denne historie er genfortalt af Maj Bylock specielt for børn. Målgruppen er de ti – tolv-årige. Sproget er enkelt men historierne intakte. Der er enkelte ord, som måske kræver forklaring såsom kobbersmed, munkekappe, galge, sølvmønt, abbed, men en kort introduktion til miljøet vil give fin adgang til disse fantasifulde overleveringer fra den sene middelalder.

Første kapitel handler om, hvordan den unge Robin bliver fredløs og ender med at bo i Sherwood skoven. Hvordan han af kongens mænd bliver narret til at nedskyde et stykke vildt, hvordan en fuld soldat forsøger at slå Robin ihjel og i stedet ender som offer for Robins pil. Det er her Robin flygter ud i skoven og siden bliver erklæret fredløs.

De næste historier omhandler møderne med Lille-John og bror Tuck, og da først Robin har fået de bedste mænd med i flokken, bliver han mere udadvendt og sniger sig endda ind i Nottingham både til bueskydningskonkurrence og for at redde de af hans mænd, som sheriffen af Nottingham har fanget og vil have hængt. Som i de fleste af romanerne for voksne indgår også prins John og kong Richard på rollelisten. Afslutningen går lidt videre end hos Disney og Warner Brothers og ender med Robins død.

Historierne er gode som altid med den velkendte morale om at tage fra de rige og give til de fattige. Illustrationerne er stregtegninger af Robin, hans duel med Lille-John og hans kontroverser med sheriffen af Nottingham.

Robin Hood kunne godt være det første skridt på vejen til verdenslitteraturen.

Robin Hood

Howard Pyle

Genfortalt af Maj Bylock

Oversat af Anne-Sofie Duch Teglgaard

Illustreret af Christian Guldager

Let læste klassikere

91 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2020

Birte Strandby