Et af de oftest forekommende spørgsmål som vegetarer og veganere møder er, hvorvidt de nu får protein nok. At det ikke skulle være tilfældet, gør kogebogsforfatter Annie Bell op med i bogen ”Plantepower”. Bogen har undertitlen ”Proteinrige opskrifter til vegetarer og veganere”, men er en grøn opskriftsbog, der især henvender sig til alle med interesse for sundhed og ernæring.
I dag lever flere og flere kødfrit. Det kræver i sagens natur en bevidsthed om kostens sammensætning og ikke mindst en opmærksomhed på proteinindholdet. Netop sidstnævnte er hovedfokusset i ”Plantepower”, der er forfattet af Annie Bell, der har en uddannelse som master i human ernæring. Hun har arbejdet som kok og er i dag kogebogs- og opskriftsskribent. Selv lever hun ikke plantebaseret, men man fornemmer at hun har en oprigtig interesse og kunnen udi det grønne køkken.
”Plantepower” er en indbydende grøn kogebog til dig, der sætter pris på sund mad med masser af grøntsager og bælgfrugter. Bogen indeholder i alt 75 proteinrige opskrifter, der spænder over alt fra morgenmad, brunch, salater, snacks, supper, aftensmad og bagværk. Der er tale om retter, der er lette at gå til og som kan tillaves uden en masse besvær.
Bogen indledes med et teoretisk afsnit, hvori forfatteren beretter om hvor planteproteiner findes. Annie Bell skriver om aminosyrer og forklarer, at protinkilder varierer i kvalitet. Hun gennemhuller tesen om, at jo mere protein man spiser, jo bedre. I bogen lyder det, at det anbefalede daglige proteinindtag er 0,75 gram protein pr. kilogram kropsvægt. Videre peger forfatteren på en række andre vigtige næringsstoffer, når man lever helt eller delvist plantebaseret og giver tips til, hvordan man i praksis tager højde for det i sin kost. En af Annie Bells vigtige pointer er, at vi ikke behøver at være optaget af proteinkomplettering sådan som man tidligere mente. For at gøre det let at spise sundt og proteinrigt har Annie Bell lavet en oversigt over de vegetabilske fødevarer, der er mest rige på protein. Hun kalder det for hendes HELTE-ingredienser.
Opskrifterne i bogen er alle ledsaget af en lille præsentation, der i ord forklarer hvad retten indeholder, smager af og kan bruges til. Indimellem deler forfatteren også sine egne oplevelser med retten. De fleste retter er også afbilledet af et flot og indbydende foto, men det er desværre ikke tilfældet for alle. Selve opskriften er let at gå til. Ingredienslisten er opdelt i delelementer, så det er overskueligt at se hvad, der skal bruges til hvad. I arbejdsanvisningen er forklaringen ligeledes let og pædagogisk formidlet, så det er nemt at gå til. Alle opskrifter er suppleret med næringsberegning.
Med ”Plantepower” får du ikke bare en sund og ernæringsrigtig kogebog. Annie Bell laver moderne og lækker mad med inspiration fra hele verden. Her får du retter med massevis af bælgfrugter, quinoa, kerner, frø og nødder foruden gode grøntsager. Det er elegant, let og enkelt med en god forståelse af hvad krydderier, krydderurter og andre smagsgivere kan gøre. Det er ingen sag at nyde de kødfrie fristelser, når man kan ty til en kogebog som denne! Jeg anbefaler glad og gerne ”Plantepower” til dig og dit køkken.
Plantepower
Proteinrige opskrifter til vegetarer og veganere
Forfatter: Annie Bell
Oversættelse: Anne Skov Thomsen
Forlag: TURBINE
176 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: 20. 10. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg