Gyldendal har besluttet sig for at genudgive Bjarne Reuters børnebøger om Bertram og hans fattige, men opfindsomme familie fra Vanløse. Og det ville da også være ærgerligt, hvis det kun var en begrænset del af befolkningen, som kendte til disse bøger, som må kunne betegnes som børnebøgernes svar på Olsenbanden, – og som desuden vil kunne underholde de fleste mennesker, uanset alder. Bøgerne udkom første gang mellem 1975- 1989.
Forlaget udgiver de seks bøger i serien i en ”Læs selv”- udgave, med stor skrift og deleprikker mellem stavelserne i længere ord.
Den tredje bog i serien: Ridder af skraldespanden” begynder kort før jul i Vanløse. Bertram er begyndt i 1. klasse, og øver sig med stor alvor på at skrive bogstaver, og kræver hver dag stilhed, så han kan læse i fred. Moderen er lige startet som hjemmehjælper, ”(..) selvom min far sagde, at rengøring var det hårdeste job i verden, og at hendes ryg slet ikke kunne tåle det; desuden havde lægerne forbudt hende at udføre hårdt fysisk arbejde.”. Børnene skal skrabe penge sammen til julegaver, hvilket får Oscar og Anders til at diskutere, på hvilken måde man bedst klarer sig i en uretfærdig verden. De har ikke helt det samme syn på, hvad man kan tillade sig, for at få skejserne i hus. Og de når ikke at blive enige, før onkel Georg kommer på julebesøg fra Sverige, hvor han har arbejdet nogle måneder. Han dukker til familiens store overraskelse, op i sit stiveste puds, og har til og med julegaver med. Det viser sig dog snart, at han har andre planer end blot at spise vaniljekranse i juleferien, og at gaverne er en del af en lille, lyssky ”forretning”, en slags industrispionage a la onkel Georg. Nytårsaften tager de tre drenge bussen ud til en af de pæne forstæder, hvor folk har stuepiger og mange gæster, og afleverer en mystisk kuffert. Inden længe har både ungerne og onkel Georg rigeligt at se til, og det hele kulminerer i en flugt fra en flok rige kriminelle, gennem Zoologisk Have nytårsnat.
Bogen er, som de andre bøger om familien fra Vanløse, en rigtig god og morsom bog, som både egner sig til højtlæsning og til at læse selv fra omkring 10 år. Bag den gakkede handling og de sjove replikker ligger, som i det meste af Bjarne Reuters forfatterskab, en alvorlig samfundskritik. Gennem drengen Anders bliver vi i bøgerne præsenteret for problematikker som ulighed, om hvad ulighed og social arv gør ved mennesker, og om de muligheder vi har for at bekæmpe det. Så selv om man klukker sig igennem bogen om Bertram og hans familie: ligegyldig fis og ballade bliver det aldrig.

Bjarne Reuter

Udkom (1976) 24/11-2015

184 sider

Gyldendal

Anmeldt af Maibritt Lindblad