Denne bog adskiller sig fra andre børnebøger. Dels på grund af de romantiske, fantasifulde illustrationer der pryder samtlige sider, og dels på grund af historien der omfatter så store emner som savn og sorg, liv og død. Det gør også andre børnebøger, men her ved læseren ikke nødvendigvis, hvornår det handler om liv og hvornår det handler om død.

Illustrationerne er bemærkelsesværdige i deres stilfærdige, underspillede formidling af natur og drømmesyner. Især naturbillederne har mange fine detaljer. Senere dominerer billederne af pigen, der efterhånden bliver mere og mere gennemsigtig, indtil de sidste sider hvor ingen af personerne er gennemsigtige. Smukt men betyder det, at pigen dør, at hendes mor er død, eller hvad sker der?

Historien begynder helt nede på jorden i et stort hvidt hus, hvor der bor en pige med ravgyldne øjne. Pigens mor bor der ikke, fra hende har pigen kun et gammelt billede, som ingen længere kan se hvad forestiller, undtagen pigen – og sommetider veninden Emma. I noget der ligner en drømmesekvens finder pigen en fugl udenfor. Fuglen savner sin mor og far, men den har brækket vingen og kan ikke selv flyve hjem. Pigen hjælper fuglen, og siden hjælper fuglen pigen, så hendes højeste ønske kan gå i opfyldelse, og i slutningen ender alle med at blive lykkelige. Undtagen måske lige læseren, der stadig kan være i vildrede om det nøjagtige hændelsesforløb i bogen. Men bogen er en oplevelse og illustrationerne en nydelse.

Pigen med de ravgyldne øjne er en poetisk bog og vil muligvis møde sin målgruppe blandt piger mellem ni og elleve.

Lissie Lundh

Illustreret af Frederikke Lange

28 sider

Vild Maskine

Udgivet: 04.12.2015