Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster er en højtlæsningsbog tilegnet især børn der har vanskeligt ved at læse.

Bogen handler om Nikolaj i 3. b. Han er glad for fodbold og for sine kammerater, men han er ikke glad for dansk. Når der skal læses højt i klassen, kommer det slimede bogstavmonster med sine 1.269.328.843 små og store bogstaver og forvirrer og generer Nikolaj, så han smider sit penalhus på gulvet og forstyrrer i klassen.

Birger, hans klasselærer, har ikke syn for monstret og reagerer i stedet ved at kontakte Nikolajs forældre og sige, at Nikolaj ikke kan blive ved med at gå i klassen. I et sidste forsøg på at hjælpe Nikolaj, bliver klasselærer og forældre enige om, at Nikolaj skal tale med skolens psykolog. Hun afslører monstret, og sammen finder de ud af, hvordan man kan afvæbne det.

Måske er der andre børn der har det som Nikolaj, børn der kan genkende monstret og har brug for hjælp til at bekæmpe det.

Historien er ret sød og en lille smule spændende på grund af det upålidelige monster. Bogens formål er angiveligt at få barnet til at acceptere læsevanskelighederne og tilbyde en mulighed for at komme videre.

Med jævne mellemrum er der et spørgsmål til barnet om, hvordan det opfatter Nikolajs oplevelser og følelser. Oplæsningen kan blive en hyggelig oplevelse, og man kan følge Nikolaj på de nuttede billeder. Teksten er let, men ikke egentligt beregnet på at børnene skal læse den selv. I det hele taget er det ganske mange ord om, hvordan man tackler skammen over ordblindhed, men har man ikke allerede ret godt styr på det i folkeskolen?

Jesper Sehested har tidligere skrevet bøgerne Michael og bogstavbjerget og Et liv som ordblind i folkeskolen.

Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster

Jesper Sehested

119 sider

Etlivsomordblind.dk

Udgivet: 2020

Birte Strandby