”Når det er slut” er nyeste udgivelse af den succesfulde britiske forfatter Clare Mackintosh. Hun er oversat til 35 sprog og skriver fortrinsvis krimier. Denne gang er der tale om en uhyre rørende beretning, der til dels er inspireret af de oplevelser forfatteren selv har gjort sig.

For 14 år siden måtte forfatteren og hendes mand tage stilling til deres barns videre skæbne, efter han udviklede en hjerneskade efter meningitis. Hun spurgte dengang lægerne, hvad der sker i de situationer hvor forældrene ikke formår at blive enige.

I ”Når det er slut” møder vi netop et forældrepar – Max og Piper – der står i den ulykkelige situation at deres barn, Dylan, er ramt af en hjernesvulst. Lægerne beder dem tage stilling til det videre forløb. Skal lægerne afslutte behandlingen og tilbyde palliativ behandling den sidste tid – eller skal lægerne forsætte med behandling selvom skaderne på hjernen er omfattende og den forsatte behandling kun vil forlænge livet i en begrænset tid? Dylans læge Leila forklarer parret, at man er nødt til at veje en forlængelse af livet op imod barnets livskvalitet.

Max og Piper har tilbragt uendelig mange timer på den intensive børneafdeling, hvor deres søn Dylan på tre år ligger i respirator. De har levet i skiftevis håb og skuffelse. Nu står det klart, at lægerne vurderer at Dylans videre prognose er miserabel. Deres søn har ingen lang fremtid. Parret er imidlertid uenige om, hvordan de skal modtage beskeden. Piper accepterer om end modvilligt, mens Max ikke kan forlige sig med tanken om at miste meget snart. Han bruger dag og nat på at finde andre medicinske behandlinger, der kan redde Dylan. Han støder på et projekt i USA med protonstrålebehandling. Det kan give Dylan mere tid, men langt fra et normalt liv. Dylan vil stadig være dybt plejekrævende.

Da forældrene er uenige i den forsatte behandling, må hospitalsledelsen i første omgang komme med en anbefaling, og siden hen må de søge rettens tilladelse til at effektuere den anbefalede behandling. Midt i deres store sorg, må Max og Piper således se sig selv ende i retten på hver sin side. Retssagen får mediernes bevågenhed og deres forskellige holdninger truer med at rive dem fra hinanden.

”Når det er slut” er en meget rørende og tankevækkende bog, der beskæftiger sig med et stort og alvorligt spørgsmål. Skal man vægte livskvalitet eller livslængde højest?

Bogen er delt op i to dele: ”Før” og ”Efter”. Første del skildrer tiden hvor Dylan ligger på hospitalet og retssagen. Bogens anden del, ”Efter”, er skrevet i to spor sådan som vi kender det fra filmen ”Sliding Doors”. Hvor første del var hurtig læst og meget fængende, var anden del straks noget sværere at komme i gang med, da det var svært at omstille sig til denne vekselvirkning ud fra tanken ”hvad nu hvis”. I det ene spor har retten besluttet at følge hospitalets og Pips ønske, mens det andet spor er bygget op ud fra hvad der ville være sket, hvis det var Max’ ønske der blev efterkommet.

Efterhånden som jeg fik læst mig ”varm” på bogens anden del, kom den til at fungere aldeles glimrende. Jeg synes, det er en fin tanke at forfatteren ikke fælder dom over disse komplicerede sager, hvor forældre står i grufulde dilemmaer. I stedet viser hun begge scenarier på godt og ondt.

Clare Mackintosh er en dygtig forfatter, der evner at skildre en kompleks tematik med stor indlevelse. Hun er uhyre dygtig til at tegne et realistisk miljøbeskrivelse af livet på hospitalet. Indimellem kunne stoffet havde været struktureret lidt mere enkelt og ligetil; jeg refererer her til de mange tilbageblik i tid sammen med de to forskellige spor. Desværre er bogens sidste del en anelse for konstruerede, idet begge forældre – meget belejligt – møder andre, der har mistet.

Romanen vækker store følelser, sådan som en god fortælling om et uhelbredeligt sygt barn uundgåeligt må gøre. Men det gør den også, fordi Clare Mackintosh evner at skildrer de to forældre med autenticitet, forståelse og varme. Der er ingen tabere eller vindere i bogen, hvilket gør den ekstra troværdig. Læseren møder også andre forældrepar med syge børn, ligesom lægen Leila, der skal træffe den afgørende anbefaling vedr. Dylans videre behandling, også portrætteres. Jeg ville gerne have hørt mere til Leila.

”Når det er slut” er en gribende og tankevækkende fortælling om smerte, sorg, konflikter og håb. Clare Mackintosh formår at behandle et komplekst emne indsigtsfuldt, facetteret og nænsomt. Det er der alt i alt kommet en ganske fin bog ud af!

Når det er slut

Forfatter: Clare Mackintosh

Oversættelse: Brian Christensen

Forlag: Forlaget Aronsen

408 sider. Indbundet. 

Udgivelsesdato: 22. 5. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg