Med romanen ”Mormor dansede i regnen” udkommer den norske forfatter Trude Teige for første gang på dansk. Det er værd at glæde sig over! Der er tale om en historisk roman, der tager afsæt i et af Anden Verdenskrigs grufulde tabuer. Det er beretningen om en norsk slægt og deres tunge arv i form af en kvinde, der fraterniserede med fjenden. 

Fortællingen tager sin begyndelse i nutiden. Hovedpersonen, Juni, er voksen kvinde og har mistet sin mor. Hun har arvet sine bedsteforældres hus på en lille ø tæt ved Drammen. Juni er mere eller mindre vokset op hos bedsteforældrene Tekla og Konrad. Hendes mor Lilla arbejdede og boede på fastlandet. Der var en distance mellem Lilla og hendes forældre. Først som stor flyttede Juni over på fastlandet til sin mor. Sin far kender Juni slet ikke. 

Nu har Juni brug for at komme væk fra personlige problemer med sin mand Jahn. Hun kaster sig ud i en oprydning af bedsteforældrenes hus, så det kan blive salgsklart. Snart falder hun over et foto af sin mormor sammen med en ukendt tysk soldat. Der er også et brev, der er stemplet i Tyskland i 1946. Det vækker Junis nysgerrighed. Hun har aldrig vidst, at mormor havde været i Tyskland efter krigen. Samtidig finder hun bedsteforældrenes vielsesattest, der er dateret 20/9 1947. Lilla blev født mellem jul og nytår i 1946. 

Heldet vil, at den sympatiske historiker Georg dukker op på øen. Sammen begynder de to at optrevle fortidens hemmeligheder. Det fører dem til Berlin og den lille by, Demmin, der gemmer på et særligt mørkt kapitel i Tysklands historie. 

I bogens andet tidsspor, følger vi mormoren Tekla tilbage i 1945 og cirka et års tid frem. Tekla har forelsket sig i en tysk soldat, Otto, og de er placeret i en lejr forud for de fragtes til Tyskland. De er forventningsfulde og glæder sig til at komme til Demmin, hvor Otto er fra. Ottos familie er velstående. Da parret kommer til Kiel og Hamborg, må de indse at Tyskland stik imod deres forventning er sønderbombet. Tekla har en indre kamp med sig selv. Hun vil gerne være 100% tro og loyal imod Otto og hans hjemland. Det, hun ser, vækker tanker i retning af Sodoma og Gomorra. Tvivlen og angsten vokser. Samtidig vokser savnet efter hjemlandet. 

Da de kommer frem, er Demmin fuldstændigt ødelagt. Russiske soldater har hærget og voldtaget brutalt. Kvinder er i konstant fare. Indbyggerne er ramt af resignation, angst, bitterhed og smerte. I hundredvis har begået selvmord. Mange har druknet sig i floden. Massehysteriet og angsten for fremtiden har krævet utallige ofre. Voksne familiemedlemmer har følt sig nødsaget til at dræbe deres børn, før de selv begik selvmord. Katastrofen er total. Her begynder Teklas overlevelseskamp for alvor! Hun må for alt i verden kæmpe for at komme retur til Norge. Men hun har fået frataget sit pas, er uden penge og håbet svinder ind. Vil hun kunne komme hjem igen?! 

”Mormor dansede i regnen” er en vedkommende og vigtig fortælling om fortidens synder, og hvordan de tackles. I Junis familie forties fortiden. Resultatet er, at familiemedlemmerne bærer på skyld, skam og en form for gensidig mistro. Familien taler af misforståede hensyn forbi hinanden. Derved vokser bebrejdelserne og spørgsmålene blot. Der hersker fx en usagt skuffelse over, at Junis mor, Lilla, ikke fortæller hvem, der er far til Juni. På samme vis har Juni selv båret på en smerte over at hendes mor, Tekla, aldrig fortalte hele historien om hendes tilblivelse. 

Trude Teige har skrevet en letlæselig og rørende bog, der bygger på grundig research. Det er godt spottet, at inddrage den lille by Demmin og den bemærkelsesværdige selvmordsepidemi, der fandt sted dér i kølvandet på krigens afslutning. Det enorme antal selvmord var svært at dokumentere, og krigens sidste dage var præget af kaos. 

Først og fremmest er Demmins krigstraume og masseselvmord karakteriseret af tabu. Derfor er ekstra fint, at der nu kommer lys på det. Udgivelsen af denne roman falder sammen med, at fagbogen ”Lov mig, at du skyder dig selv” af Florian Huber om samme emne, udkommer på forlaget TURBINE. Se separat boganmeldelse af den nævnte bog, der også er yderst anbefalelsesværdig. 

Med ”Mormor dansede i regnen” viser Trude Teige os hvordan, vi alle er produkter af vores fortid. Derfor er vi nødt til at kende den og stå ved den. Men fortiden skal også sættes ind i en kontekst – og dét gør bogen netop så fint. Ydermere drager forfatteren nogle fine paralleller mellem fortid og nutid. Ligesom mormoren Tekla måtte gøre nogle opofrelser, så må Juni gøre det samme. Men så længe man omgiver sig med støttende personer, kan man komme langt upåagtet fortidens smerte. Trude Teige minder om, at manipulation af mennesker er et fænomen, der har eksisteret til alle tider og forsat vil gøre det, medmindre vi er agtpågivende. 

Bogens svaghed er, at den indimellem er en kende for konstrueret. Eksempelvis er det yderst belejligt, at der dumper en sød, jævnaldrende singlemand ned på øen, der tilfældigvis også er historiker, så han kan hjælpe Juni med hendes detektivarbejde. Endnu mere heldigt er det, at han også kender en historiker i Tyskland, der kan hjælpe dem vedr. Demmin, hvor Otto var fra. Ja, verden er lille! 

I forhold til skrivestilen er bogen præget af autenticitet, sans for detaljer og velvalgte overraskelser. Sproget er direkte, enkelt og flot beskrivende. Men når det gælder forholdet mellem Georg og Juni, har forfatteren desværre en tendens til at blive klicheagtig og romantisere. 

”Mormor dansede i regnen” er en vellykket historisk roman med en handling, der er let at spejle sig i qua de to spor og tematikkerne om kærlighed, skyld, skam og mørke hemmeligheder. Forfatteren får ekstra point for plottvists, der øger spændingen undervejs. Hun skriver med en god nerve og bringer historiens vingesus til live. Det er tydeligt, at forfatteren har gjort et stort stykke research! Bogen er vanskelig at lægge fra sig. Efter endt læsning har bogen sat mange tanker i gang om krigen og om familierelationer generelt. Fortielser tynger – og dén læresætning står mejslet ud i sten. 

Mormor dansede i regnen

Forfatter: Trude Teige

Oversættelse af: Anne Matthiesen

Forlag: alpha

335 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 26. 4. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg

Se mere om den historiske baggrund i Lov mig, at du skyder dig selv.