Kendskabet til vores ledere hørte til hovedfagene sammen med matematik, koreansk og kommunistisk moral.

Det uhyggelige ved Min vej ud af Nordkorea er, at romanen foregår i nutiden. De traumatiske oplevelser, sult og undertrykkelse, er ikke et levn fra en svunden tid, men et billede af hvordan tilværelsen ser ud i Nordkorea netop nu.  I modsætning til Shin Dong-hyuk, hvis flugt fra en nordkoreansk fangelejr Blaine Harden har beskrevet i Escape from Camp 14, så oplever Eunsun Kim sin tidlige barndom som almindelig borger i Nordkorea. Det betyder, at hun og hendes familie får nok at spise, indtil hungersnøden indtræffer. Eunsun er ikke særligt opmærksom på livets trusler de første 11 år af sit liv, bortset fra at hun sammen med sin skole har overværet henrettelse af forbrydere. En af de forbrydelser der blev straffet var tyveri af ris fra hærens lagre.

Da hungersnøden begynder, reduceres madrationerne fra morens arbejdsplads, indtil de helt stopper. Eunsuns far har et skrøbeligt helbred og dør af sult. Moren prøver på forskellige måder at skaffe mad til sine to døtre og sig selv, men det ender med, at hun beslutter at prøve at flygte til Kina.

Det lykkes efter flere forsøg at komme over Tumen-floden, men sulten truer stadig, og Eunsuns mor må flytte ind hos en kinesisk mand, der dels skal bruge arbejdskraft og dels ønsker en søn. Efter to år i en husholdning med utålelige forhold kommer politiet og henter Eunsuns lille familie, og det er hensigten at de skal bringes tilbage til Nordkorea med risiko for genopdragelse. Det lykkes igen at flygte, men det er vanskeligt at overleve som ulovlig flygtning i Kina, og der venter kamp og ydmygelser for Eunsun, men hun og familien lærer at klare sig, og Eunsun bor nu i Sydkorea.

Bogen slutter med et ønske om, at verdens opmærksomhed må rette sig mod Nordkorea, og at Nordkorea frigør sig fra diktaturet.

Eunsun Kim i samarbejde med Sébastien Falleti

Oversat af Jesper Tang

203 sider

Informations Forlag

Udgivet: 21.08.2014

Birte Strandby