Parforholdskomedien ”Min kone” af Karin Heurlin bærer den lange undertitel ”En historie om hverdagen. Kærligheden. Og krisen. Fortalt af en meget fornuftig mand”. Den læner sig op af Karin Heurlins tidligere bøger, hvori hun også skildre samtiden, relationer, parforholdet og ikke mindst kriserne i det nære. Men denne gang er det hele set og fortalt ud fra mandens perspektiv – deraf undertitlen. 

Bogvægten har tidligere anmeldelt ”Syv år efter” af Karin Heurlin.

Fortæller og hovedperson i ”Min kone” er Michael, der er it-driftschef i en stor virksomhed. Han er gift og sammen med hustruen, har han en datter på 13 år. Datteren Sofie står foran at skulle gå til konfirmationsforberedelse. Da romanen tager sin begyndelse, er parret begyndt hos en parterapeut fordi forholdet knirker. Det er Michaels kone, der synes at de er kørt fast og ikke længere kan kommunikere. Michael har end ikke sanset at det står galt til. Han har ikke bemærket, at konen er ulykkelig. I virkeligheden er den forskel meget symptomatisk. Vores hovedperson har ikke føling med sine nærmeste og har reelt heller ikke sans for at udtrykke sine egne tanker, følelser og behov. 

Michael får valget mellem at deltage i et mandekursus eller skrive dagbog som et terapeutisk tiltag. Romanen, i hvilken vi får indblik i hans tanker, er således tænkt som værende den dagbog, som Michael indvilliger i at skrive i forbindelse med sin ægteskabelige krise. 

På jobbet er Michael også en presset mand. Den øverste ledelse beslutter nemlig at implementere et nyt IT-system, som han ikke kan stå inde for. Frustrationen bare stiger og stiger. 

Der går ikke længe før, at Michael søger trøst hos virksomhedens receptionist, der har stået velvilligt på spring. Hun er single og savner i dén grad selskab. Ganske forudsigeligt falder den kære Michael i med begge ben. Men vil han mon finde ro, lykke og glæde med virksomhedens receptionist i hendes 1-værelses lejlighed? 

”Min kone” er en morsom samtidsroman om at tro, at græsset altid er grønnere på den anden side. Karin Heurlin italesætter revnerne i middelklassens perfekte familieliv på begavet vis. Romanen fortælles med en herlig grotesk humor, som når man fx får portrætteret parterapeuten eller Michaels studentermedhjælper, der vil kunne give de fleste grå hår. Det er karikeret og der gøres brug af stereotyper. Men det virker! Beskrivelsen af Michaels kuldsejlende ægteskab og den genkendelige hverdag i familien, med en mut teenager, er særligt vellykket. Dog er der lange passager i bogen, hvor der er for meget gentagelse og for lidt udvikling i fortællingen. Flosklerne virker til at være så velkendte og brugte, at de taber pusten, skønt vi sagtens kan smile af ironien deri. 

Journalist og forfatter Karin Heurlin vækker mest af alt genklang og latter med sit portræt af den moderne mand. Der er tale om en letlæst roman, der fanger dig fra start til slut. Du må bare vide, hvordan Michael mon skal klare ærterne! Han er meget typisk for sit køn, med store udfordringer udi at kommunikere verbalt og sætte ord på følelser og tanker. Der er ingen tvivl om, at der vil være en stor læserskare der her føler sig set og hørt. Både miljøbeskrivelser og personkarakteristik er forfattet med stor omhu for detaljen. Men jeg falder aldrig på halen af grin og overraskelserne udebliver. 

Budskabet om at værdsætte det man har og prioritere det, er så afgjort et, læseren kan relatere til. ”Min kone” er herlig som underholdende og hyggelig sommerlæsning med en god genkendelig pointe. Hvis du er til Alt for Damerne og Femina er denne komedieroman næsten et must-read. 

Min kone

En historie om hverdagen. Kærligheden. Og krisen. Fortalt af en meget fornuftig mand.

Forfatter: Karin Heurlin

Forlag: Grønningen 1

397 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: Den 30. 5. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg