Fantasyroman

Thomas vågner i en kasse i jorden. Han bliver trukket op af kassen og havner i et samfund bestående at lutter drenge. Han kan huske sit navn, og han kender til ting og begreber, men han har ikke et eneste minde om mennesker eller tidligere oplevelser med sig. Det viser sig at gælde for alle drengene. De har alle sammen været newbies, og er ankommet via elevatoren/kassen i jorden med en måneds mellemrum de seneste to år. Stedet de lever og arbejder kaldes Lysningen, og rundt om dem er en labyrint. I labyrinten huserer skræmmende og mærkelige fysisk-mekaniske væsener, der jager drenge og stikker dem, så de dør af det, hvis de ikke får antiserum inden solnedgang.

Næste dag sker der det overraskende, at en pige ankommer i bevidstløs tilstand. Thomas mener, at han kender hende, og det viser sig at de kan tale sammen telepatisk, men ingen af dem har nogen ide om, hvorfra de kender hinanden. Den ultimative magt, der har anbragt de børnene i labyrinten og også overvåger dem, kaldes Skaberne. De sørger for forsyninger til drengene, men forhindrer ikke at de bliver dræbt, hvis de befinder sig i labyrinten.

Allerede tidligt i romanen stifter Thomas bekendtskab med labyrintens og Lysningens rædsler. Han opdager, at der findes en vej ud, og drengene lægger en flugtplan.

I opbygning minder Maze Runner om filmen The Village, og det bliver bygget mange gode gys på drengenes (og læserens) uvidenhed om, hvad der er udenfor labyrinten, og hvorfor drengene er der.
Sproget er omstændeligt, men det opvejes af den megen suspension, og det er indlysende, hvorfor romanen har inspireret til filmproduktion.

Maze Runner – Labyrinten

James Dashner

Oversat af Thomas Munkholt
384 sider
Høst & Søn
Udgivet: 12.09.2014

Birte Strandby