I år er det 50 år siden, at Dalai Lama måtte flygte fra kineserne i Tibet. I 50 år har det tibetanske folk været tvunget til at undvære nationens verdslige og åndelige leder og Dalai Lama afskåret fra sit land og det folk, som er hans livsopgave.
Den nye autoriserede biografi om Dalai Lama fortæller både indgående om hans liv og sætter det hele i et klart filosofisk, historisk og verdenspolitisk lys og perspektiv.
Forfatteren, den indisk fødte agnostiker og amerikansk bosatte journalist Mayank Chhaya,
 har baseret biografien med originaltitlen Man, Munk, Mystery på talrige samtaler med Dalai Lama. Vi hører om mennesket, manden, munken, mysteriet og institutionen Dalai Lama fra hans egen mund.
Dalai Lama fortæller om buddhistisk filosofi, viden og metafysik. Han fortæller om de tidligere reinkarnerede Dalai Lamaers styrker og svagheder og deres politiske og kulturelle vilkår. Ikke mindst beretter han om sin egen udvikling som aktør på den verdenspolitiske scene og sine visioner og tanker om fremtiden. Alt sammen fortalt så klogt, klart, kærligt og humoristisk at denne læser skiftevis sukkede hovedrystende og klukkede højt af fryd.
Chhaya går til opgaven med en åben og grundig nysgerrighed, der er både Dalai Lama, den tibetanske sag og selve den buddhistiske tanke værdig. Læseren præsenteres for et væld af oplysninger, historiske facts og politiske udtalelser. Viden og teorier om religion, geologi, etnologi, sprogvidenskab, psykologi, neurologi og international folkeret. Alt sammen er det med til at give et mere nuanceret indblik i den tibetanske buddhisme og de komplekse historiske, religiøse og politiske kræfter der i århundreder har været på spil forholdene mellem Tibet og Mongoliet, Tibet og Indien samtikke mindst Tibet og Kina.
Denne biografi om Dalai Lama er ikke kun en bog om et guddommeligt stort menneskes
fantastiske liv. Den er samtidig et vægtigt partsindlæg i den verdensomspændende ikke-
voldelige kamp for tibetanernes ret til Tibet og Tibets ret til selvstyre.
Alene den klartseende analyse af de politiske forhold omkring udviklingen i Tibet er de 6
glober værd. Mindre kan ikke gøre det. Vores Verdens Tag trænger til en kærlig og hjælpende hånd.
Forfatter: Mayank Chhaya
Forlag: Lindhardt og Ringhof
336 sider
Udg.: Maj 2009
Anmeldt af Bente Andersdatter