Jeg kommer ingen steder fra og hører ingen steder til, og jeg er ikke kommet hjem, selvom jeg er hjemme, jeg er bare kommet et nyt sted hen …

Jacobs forældre er på vej på ferie. Jacob vil ikke med, og han gider heller ikke bo hos sin bror i kollektivet. Jacob er ca. tretten år gammel – han skal til at gå til præst, og hvis hans forældre havde kendt ham bedre, var de nok ikke rejst fra ham. I hvert fald møder Jacob Smumsi. Smumsi er en dreng, som ingen gider være sammen med, og nu fortæller han Jacob, at han har dræbt sin mor.

De to drenge beslutter sig for sammen at tage til ringriderfest i Sønderborg – turen begynder i Hårby på Sydvestfyn. Først opsøger de Jacobs mormor, men hun skynder sig at køre dem til færgen, så hun kan slippe af med dem. I Sønderborg møde de en uhyggelig mand, Dødeslagteren, og det bliver ikke det eneste uhyggelige på drengenes roadtrip. Og de opdager, at Smumsi er eftersøgt, og hans mors død er på avisernes forsider.

De får en søfartsbog og et tip om at rejse til Esbjerg for at finde en båd der sejler til Grønland. Undervejs ændrer de kursen til Aalborg, og på vejen møder de et – forhåbentligt ikke-repræsentativt – udsnit af den danske befolkning. Det omfatter nogle grumme sammenstød med kriminelle, hvor det kun giver mening, hvis drengene selv begår en udåd.

Det er en syret rejse, og de fleste karakterer er syrede og ude i sære ærinder. Det eneste der fungerer perfekt, er Jacob og Smumsis retfærdighedssans, og som små, uvidende riddere kæmper de sig vej, indtil de ved, hvad der skal gøres.

Mælk & blod

Jacob Grønlykke

180 sider

Gladiator

Udgivet: 2021

Birte Strandby