En vendebog med Søren Ryges barndomserindringer og en række historier om mennesker
Søren Ryge skriver som han taler, og det er jo i sig selv nok til at læse både erindringer og de små historier med modtageren indstillet på eftertænksom hygge.
Historierne om mennesker i landskabet er mangeartede. Fælles for dem er, at det er modne mennesker, og de har en fortælling der er værd at lytte til, og hvis de ikke havde mødt Søren Ryge, havde vi måske aldrig hørt den. Der er manden der har flere hundrede traktorer, der er koklipperen der lever af at klippe køer for 15 kroner pr. styk og op til fire i timen. I 30 år boede han i sin bil, og han vil helst ikke tjene for meget, for så kommer skattevæsenet efter ham. Der er også overklassepigen med hestene, der som 42-årig tager på en 30 år lang sejltur – og som i øvrigt har samme negative opfattelse af datidens husholdningsskoler som Lise Nørgaard.
Bogen er fyldt med gode fotografier af personerne, af heste, af køer og et forrygende skotsk landskab. Ligeledes er barndomserindringerne suppleret med mange fotos, så man kan følge lille Søren og hans lykkelige barndom i Agtrup i Sønderjylland, hvor faren var lærer på Agtrup skole, der samtidigt var et samlingspunkt i den lille by. Barndommen er også et billede af faren, hans undervisning, hans begejstring over den lokale floras mangfoldighed, der blev til konkret viden hos hans elever.
Man får et indtryk af skolen, der nok ikke var så usædvanlig for tiden. Men desuden havde man i Agtrup en gang måneden en biografforestilling i skolen, altid danske film som et stykke kultur til danskerne i Sydslesvig. Ligeså stort et indtryk har det gjort, at filmforeviseren solgte slik til børnene, når der var film.
Med til fortællingen hører naturligvis de mennesker der omgav lærerfamilien og miljøet i Agtrup. 150 mænd fra byen, det vil sige alle dem der havde alderen havde deltaget i 2. verdenskrig. 50 var faldet eller forsvundet. En af Agtrups beboere sad stadig og kiggede ud ad vinduet og ventede på sine to sønner.
Erhvervslivet er omhyggeligt udredet, både købmændene og bageren med den smukke bagerjomfru, men det er naturligvis også erindringen om at være dreng, om at glæde sig til juleaften, at spise grød fem dage om ugen og cykle fire kilometer uden at holde på styret.
Et smukt lille tidsbillede uanset i hvilken ende af bogen man begynder.
Leif den stadig Lykkelige og andre historier – Min barndom
Søren Ryge Petersen
276 sider
Gyldendal
Udgivet: 22.10.2015
Birte Strandby