Line Malling Schmidt har skrevet og illustreret denne graphic novel på baggrund af sin farmors dagbog. I tegneserien er Line selv en lille pige, og farmor den glade fortæller. Illustrationerne er især gode her, hvor farmor fortæller om sin fars manufakturforretning i 1926. Der er både et billede af forretningen, af knapper, tråd og herrehabitter samt af far ved symaskinen og de to skræddersvende siddende i skrædderstilling på bordet.

Og da farmors bedstemor fortæller om stormfloden i 1872, og hvordan en flok høns kom sejlende forbi på nogle brædder er det også godt at have billederne med, ligesom der er glimrende illustrationer af børnenes fantasier.

Farmors fortælling rummer stort og småt. Der er kapitlet, hvor farmor får en ny kjole. Selv for en datter af en manufakturhandler er det en stor ting. Men da hun en frostdag i januar vil vise den til vennerne, der står på isen i gadekæret/søen, sker der et uheld. En venindes lillebror hopper ud på den isflage, hvor de står, og farmor falder i vandet efter hun har reddet ham op på flagen. Det går hårdt ud over den nye kjole, men hun får ikke andre mén end den lussing hendes mor giver hende, da hun ser kjolen. En lussing mor i øvrigt fortryder, da hun hører, hvordan farmor reddede den lille dreng.

Tyskernes invasion i 1940 fylder ikke så meget på Lolland, men vores hovedperson begynder at læse lektier, når hun skal med toget til skolen netop for at undgå at tale med de tyske soldater.

Når man overvejer, hvor dramatiske graphic novels ofte er, hører Lillepigen fra Lolland til de mere stilfærdige, men den får nydeligt placeret farmors barndom på baggrund af den tid, hun er født i, og det er spørgsmålet, om det i virkeligheden ikke er en rigtig god ide at servere erindringer på den facon. Der er ikke noget dødvande i fortællingerne, som der kan være det i andre erindringsbøger med 200 tætskrevne sider med uendelige datoer og navne; og der er billeder der understreger både de vigtigste begivenheder og deres placering i historien.

Lillepigen fra Lolland

Line Malling Schmidt

112 sider

Vild Maskine

Udgivet: September 2019

Birte Strandby