Hovedpersonen i Frida Skybäcks debut som krimiforfatter er den 33-årige politiefterforsker Fredrika Storm. Og hun har det ikke let, men sådan skal det åbenbart være i genren. At hovedpersonen har en eller anden form for problemer.

Fredrika er mere eller mindre frivilligt forflyttet fra Stockholm til Skåne, efter at en aktion i den svenske hovedstad gik galt. På grund af hende.

Det hele bliver ikke mindre problematisk og belastende, da hun på sit nye tjenestested bliver sat  til sammen med en kollega at undersøge, om den unge kvinde Nomi blev skræmt til at løbe ud på en isbelagt sø. Isen kunne ikke bære, og Nomi omkom. Hun har kvæstelser, og efterforskerne arbejder ud fra, at der er tale om et drab. Nomi er sky og alene. Ingen forstår, hvorfor hun  har slået sig ned i den lille skånske landsby. Hun passer sit job i et rengøringsfirma, ejet af en fætter til Fredrika. 

Nu er det er nemlig  sådan, at familien Storms gård ligger i nærheden. Efterhånden som handlingen skrider frem, viser det sig, at hendes fætter kommer under mistanke, senere en nevø og selv Fredrikas far kan have noget med affæren at gøre.

Fredrikas mor forlod mand og børn i 1996 og dukkede aldrig op igen. På samme tid forsvandt en ung mand, som havde arbejdet på gården, men som blev fyret på grund af uduelighed. Det viser sig, at Nomi  her mange år efter har et fotografi af manden i sin lejlighed …

Så hvad er forbindelserne?

Fredrika må igennem hele følelsesregisteret og er til det yderste af sine psykiske kræfter stålsat på at opklare sagen. Også selv om det går ud over familien. Oveni kæmper hun  for at få at vide, hvad der er sket med moderen, men faderen nægter at svare.

Hun har fået en noget atypisk politimand, Henry Calment, som makker. Han  er en intellektuel livsnyder, der egentlig ikke behøver at være politimand, men holder af det job.

Efter denne anmelders smag er romanen lovlig lang i spyttet. Der er ikke sparet på  små detaljer, som kan forekomme ligegyldige. Nå, det er sagt er  sproget letflydende, så det kan lade sig gøre at komme igennem de 462 sider.

På forsiden af Kvinden på isen meddeles, at der er tale om  ‘En Fredrika Storm-krimi”, så vores Fredrika  skal ud på nye opgaver.

Frida Skybäck, har skrevet flere romaner, blandt andet Boghandlen ved Themsens bred, der er solgt i 26.000 eksemplarer her i landet.

Kvinden på isen

Kriminalroman 

Forfatter Frida Skybäck,

oversat af Brian Christensen

462 sider

Cicero 

Udgivet: Marts 2023

Anmelder Bjarne Gregersen