It og programmering er områder, hvor der stadigt kun er få kvinder. Det vil Sine Zambach gerne gøre noget ved, og det er bagrunden for ‘Kvinde kend din kode’.

Vi begynder med et kig på historien. Hvem havde for eksempel først brug for data og udregninger? Det viser sig at være kvinderne, og det bliver også en kvinde der skriver det første computerprogram, Ada Lovelace, Lord Byrons datter. Hun skriver om Charles Babbages differensmaskine, en tidlig forgænger for regnemaskinen. Ada er ikke den eneste kvinde på banen. Zambach nævner en hel række kvinder der har været involveret i store projekter som den første månelanding og den amerikanske ENIAC, den første transistorbaserede computer.

I 1950’erne blev det at programmere betragtet som en småtriviel kvindeopgave. Det var først sidst i 1970’erne, da hjemmecomputeren begyndte at dukke op, at det blev velbetalt og prestigeramt at programmere; og så overtog mændene.

Der har været flere initiativer i Danmark for at få kvinder til at vælge de programmeringstunge uddannelser. På datamatikeruddannelsen er godt 10 % kvinder, og på datalogi er det nærmere 5 % i 2018. Det langsomt fremad.

Historie er ok, men mere interessant bliver det, når vi faktisk får mulighed for at lære om begreberne i programmering: Hvordan skriver man et program, og hvad er det med de der programmeringssprog? Hvornår bruger man Java, og hvad skal man med SQL?

For at lette tilgangen sammenligner Zambach en kode med en bageopskrift. Det er lidt kønnet grænsende til det diskriminerende, men fungerer udmærket.

Selve fremgangsmåden vises i Excel, og der er også en kort vejledning til opbygning af en hjemmeside i HTML. Herudover beskrives algoritmer, løkker og betingelser – stadigt med udgangspunkt i bageopskriften: Så længe der er dej i skålen, fyldes den i forme …

Kvinde kend din kode er en lille let læst ting, og den kan måske give en lyst til at lære mere om programmering, men det er også lidt spredt fægtning. Det er fint, at der er historisk dokumentation for kvindelig succes på området, men virker det motiverende? I stedet kunne der have været brugt mere krudt på programmer, deres udformning og test. Ligeledes ville det have pyntet med eksempler på rigtige små programmer.

Kvinde kend din kode

Sine Zambach

111 sider

Filo

Udgivet: 2018

Birte Strandby