Vi befinder os et uhyggeligt sted mellem roman, billedbog og graphic novel. Zombierne har overtaget det meste af verden:

Og overalt … krøb og kravlede, vraltede og stavrede de grå figurer. Ad Tysklands tyste, krakelerede autobahn, over de romerske bymidters flisebelagte fora, op og ned ad amfiteatrenes trappegange, vandrede de hvileløse, hjernedøde kroppe.

Zombiehorderne ligner dem vi har set i Game of Thrones, og romanens tempo og miljø kan bringe flugten fra filmen Mad Max: Fury Road frem på nethinden; verden er kun et sørgeligt minde om det samfund, vi kender:

De amerikanske metropoler var gået ud. Lysegrå skyskrabere stod tomme og blegsotige i tusmørkelandet, hvor der før havde været 24-timers betjening, 24-timers lys, 24-timers tilfredsstillelse.

Rebecca er en af de overlevende. Hun er chauffør på Kværnen: selvkørende platform til sværmbekæmpelse og brændstofindsamling, men efter den sidste ekspedition er Johnny, hendes kæreste, forsvundet, og hun plages af slemme mareridt om, at han også er blevet til en zombie.

Sammen med andre kompetente zombie slayers drager hun ud på en mission, der får hele bogen til at blive en lang spændings-, uhygge- og rædselslæsning. Ikke et sekunds ro får man mellem zombieangrebene i dette nye miljø efter neoliberalismens død:

… en guld- og sølvbelagt nadverkande, der måtte have været utroligt værdifuld engang, før ædelmetaller mistede enhver betydning.

Sproget er på sine steder ret fantastisk, og derfor er det dobbelt irriterende med de få steder, hvor det er brugt direkte forkert: Øjeblikkeligt hun så de to livløse, det ruinerede landskab, formælt – der skulle efter konteksten at dømme stå fåmælt, Det ødelægger ikke værket, men er måske det der får anmelderen til kun at give fire zombier for et projekt der ellers ville stå til en klar femmer.

Skønt teksten glimrende formidler de store gys, lykkes det alligevel de tegnede illustrationer at forstærke angst, gru og skræk, ligesom det spirende vanvid hos vores hovedpersoner formidles tydeligt; og ensomheden ved det afsjælede legeme med skiltet ‘Verräter’ plantes effektivt i læserens forsvarsløse hjerne.

Kværnen

Martin Schjönning

Illustreret af Tom Kristensen

187 sider

Calibat

Udgivet: 2017

Birte Strandby