I Deres ubekymrede og privilegerede Hverdag, tænker De nogensinde på Borgeren, som ikke har Råd til at anskaffe sig en Perserkat?

Skulle man være i tvivl om, hvad almindelig politisk korrekthed er for en størrelse, så har Christina Hagen her skrevet en bibel der fortæller os om de mange risici for politisk ukorrekt opførsel og tankegang. Samtidigt sørges der for, at man skammer sig, og det er også bogens undertitel: Skam Dem.

Måske for at forlene de mange løftede pegefingre med voksen autoritet er alle navneord med stort, som de var det før 1948, og flere afsnit er skrevet med håndskrift, som man lærte det i børneskolen for 50 år siden.

Tonen er høflig, i hvert fald i begyndelsen af hvert afsnit men accelererer efter få sætninger til mere anklagende nuancer. Et afsnit begynder med Spiller De Golf? … Accepterer De Golf, så accepterer De Tigeren. Accepterer De Tigeren, så accepterer De Mandens Utroskab. … Accepterer De psykisk Vold, så accepterer De også fysisk Vold. Accepterer De fysisk Vold, så accepterer De også Mord …

Nogle reprimander indledes helt i overensstemmelse med tidens vanskeligheder: Er De mon klar over, hvor stor en Belastning det er for Miljøet …

Og andre er tilpas absurde til at være morsomme: Drikker De Øl? Har De noget imod Vin?

Hvad tænker De om høje Kvinder? Skam Dem.

Korrekthedsbibelen er inddelt i anbefalinger, ledende spørgsmål, direkte anklager og forslag. Forslag kunne lyde diplomatisk, men det er det ikke: Måtte man foreslå Kvinder og Mænd adskilt af et elektrisk Hegn på Diskoteker og Barer?

Teksten går fra det generelle, det venligt henstillende til en afsluttende massiv – og poetisk – samfundskritik på otte tætskrevne sider uden indryk eller ekstra linjeskift for at slutte med et vitalt spørgsmål.

Man kan finde mange ting i Korrekthedsbibelen: samfundskritik, humor, paradokser og et par seriøse stød i selvretfærdigheden. Bogen lader sig ikke sådan kategorisere, men er en af tidens mere interessante læsetilbud.

Venligst undgå Køb af Babydukker, idet Børn legende med Dukker kan opfattes som en Hån mod de Par der, uden Held, i årevis har forsøgt at blive gravide.

Korrekthedsbibelen

Christina Hagen

248 sider

Gyldendal

Udgivet: 01.02.2019

Birte Strandby