bogvægten.dk – nu med spilanmeldelser, og nej det handler ikke om CS:GO, men derimod om spillet ‘Med ja-hatten på’, der kan anvendes i folkeskolen og i undervisning i dansk for udlændinge. I første omgang ligner det billedlotteri, som vi kender det, men man kan spille det på flere måder. Blandt andet kan det spilles som rommy eller som vendespil og lidt mere avanceret som sprogspil, hvor man tester, om vendingerne findes på andre sprog.

Der er seks spilleplader med hver seks billeder, 36 billedkort, 36 tekstkort og to jokerkort, og det handler om at kombinere billedet med tekstkortet – eller med billedkortet afhængigt af spillernes niveau. Hvis man kender alle udtryk, er der mest udfordring i at anvende billedkortene. Og så er det i øvrigt bingo – eller banko procedure. Eller et af de andre spil.

Vendingerne omfatter udtryk som: Slå hovedet på sømmet, have grønne fingre, gå agurk. Billedet der svarer til ‘gå agurk’ forestiller en vred agurk med røg ud af ørene. ‘At tage tyren ved hornene’ er fremstillet som en ung atletisk dame, der holder fast i hornene på en vred tyr, mens hun står på hænder. Det er en akrobatisk position der kræver mod, og det er vel også en del af udtrykkets betydning: at man har modet til at konfrontere sin modstander eller sit problem.

Det er udmærkede, søde tegninger, men de fortæller kun nogle gange, hvad udtrykket betyder. For eksempel viser billedet der passer til teksten ‘at skyde papegøjen’ en papegøje der tydeligvis bliver skudt (gennem hjertet), men udtrykket betyder jo, at man har scoret stort, været heldig, og det kan man ikke se på kortet. På agurkebilledet kan man se, at udtrykket ‘at gå agurk’ har noget med vrede at gøre, mens ‘at vride hjernen’-kortet viser en kvinde, der rent faktisk vrider hjernen som en karklud, mens hendes hoved står åbent. Det er ikke indlysende, at der med udtrykket menes, at man tænker sig grundigt om.

Måske havde spillet været mere udfordrende, hvis metaforenes betydning havde været det, man kunne se af billederne omend vanskeligere at illustrere. For hvordan viser man at ‘slå hovedet på sømmet’ betyder, at man rammer problemets kerne? Eller at ‘hul i hovedet’ betyder, at man er tosset? Under alle omstændigheder er der gode muligheder for at diskutere sprogets finurligheder undervejs i spillet.

Med ja-hatten på

Idiomatiske vendinger på spil

Lise Bostrup og Gert Ejton

Den Danske Sprogkreds

Udgivet: 2020