Med ”Mellem lys og skygge” tages der hul på første bind i “Frederiksstadkrøniken” af forfatter, instruktør og underviser Marie Louise Cornelius. Den begynder i starten af 1900-tallet.
Som læser føles det som at hoppe ind i en tidsmaskine og være der selv! Vi oplever datidens overklassemiljø hos landsdommer Wilhelm Krogh, fru Agnete og deres to døtre, Dottie og lillesøster Helene. Som var det i ”Herskab og tjenestefolk” eller ”Downton Abbey” følger vi familiens sympatiske og dygtige pige i huset, Marie. Hun drømmer om at blive skrædder. Fortællingens tredje spor omhandler den unge svenske balletdanserinde Ella Bolin, som landsdommer Kroghs svoger har fået et nært forhold til. De to kender hinanden fra Det Kongelige Teater, hvor Johannes er operasanger. Sidst men ikke mindst åbnes dørene ind til familiens læge, den venlige doktor Bergsøes jødiske hjem. Hans datter, Rebecca, er veninde med Dottie.
Skønt bogen følger en hel række hovedkarakterer og tillige en række bikarakterer, der ikke er nævnt her, ligger hovedfokus hos landsdommer Kroghs datter Dottie. Hun er i den giftemodne alder. Snart må hun dog indse, at ægteskab i hendes kreds mest af alt handler om at indgå i et passende parti. I datidens øvre lag gennemsyrer klasse, position og penge alt. Men mødet med onklens nye kæreste, den unge danserinde Ella Bolin, påvirker Dottie. Hos veninden Rebecca oplever hun desuden en jævnaldrende ung kvinde, der er fast besluttet på at gå i sin fars fodspor som læge. Dottie befinder sig med andre ord i en brydningstid, om end det skal vise sig overmåde svært for hende selv at vriste sig fri af familiens snærende bånd og standsmæssige forventninger. Hvis hun da tør?
Som et spændende bagtæppe nævnes en passant en perlerække af 20. århundredes store navne fra kultur, kunst, politik og så fremdeles. Det understreger tidens særkende og strømninger med fremskridt og forandringer.
”Mellem lys og skygge” er en fejende flot og fornøjelig familiekrønike. Den foregår hovedsageligt i datidens København. Karaktererne er til tider en anelse sort-hvide. Det tilgives automatisk, fordi scenen er sat til hygge og feel good, som var det ”The Gilded Age” i en dansk romanform. Men forfatteren formår også at overraske læseren. Hun bringer b.la. store tabuer og eksistentielle tematikker i spil, så fortællingen løfter sig op. Bogen giver stof til eftertanke. Det er solidt og helstøbt håndværk. ”Mellem lys og skygge” er dybt rørende og inderlig, når den portrætterer mennesker, der er afskåret muligheder pga. klasse, skel og forventninger. Marie Louise Cornelius stiller b.la. skarpt på pligt, parforhold, utroskab, kvindefrigørelse og tabuer. Hun viser, hvordan nogle formår at finde støtte og menneskelig varme på tværs af de etablerede grænser. Andre lader sig til stadighed diktere af tidens normer. Det er rørende og fint fortalt.
Fortællingen er skrevet i et flydende og let sprog med skarpe tidsbilleder, der fortæller om menneskers hverdagsliv og skæbner. Forfatteren kunne med fordel arbejde lidt mere med at inkorporere tidstypiske ord og udtryk. Romanen skildrer især det at være kvinde i en brydningstid. Trods de udadtil mange karakterer er bogen yderst læsevenlig og let overskuelig. Ved hvert kapitel er der behørig tidsangivelse.
Marie Louise Cornelius har forfattet en fornem romanfortælling, der tager dig med storm fra først til sidst. Hvor er det herligt at lukke så vellykket en bog, velvidende at det blot var første bind i en ny trilogi.
Mellem lys og skygge
Serietitel: Frederiksstadkrøniken
Forfatter: Marie Louise Cornelius
Forlag: Politikens Forlag
480 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: Den 30. januar 2024
Anmelder: Nønne Lønne Votborg