Hvis man tidligere har nydt Jørn Riels mange skrøner fra hans tid som telegrafist i Nordøstgrønland, så kan man glæde sig til denne genudgivelse som graphic novel, der viser, at Riels barske miljø og brutale humor er som skabt til det noir miljø, som netop fungerer så godt i graphic novels.

Det drejer sig her om nogle af Riels bedst kendte skrøner, blandt andet den om Kong Oscar:

De to fangstmænd Gammel Niels og Halvor køber en gris, der skal fedes op til jul. Gammel Niels bliver meget glad for den lille gris, som de kalder Kong Oscar, og han begynder at tilbringe mere tid sammen med den og læse højt for den af Sømandskab og navigation i Sydgrønland og Det gamle Testamente, der udgør det samlede bibliotek. Grisen tilpasser sig menneskene og udvikler som dem en forkærlighed for brændevin. Tilbage står Halvor, der er ved at blive tosset over at blive efterladt i huset, fordi Gammel Niels opholder sig i grisestien. Hans jalousi bliver så voldsom, at han insisterer på, at de spiser grisen til jul, som de oprindeligt havde aftalt, og så går det helt galt.

Halvors syner/oplevelser af grisen og Gammel Niels er det eneste i bogen, der måske kunne have været formidlet anderledes, så også læseren kunne se, hvad Halvor ser. Ellers lykkes det i betagende høj grad illustrationerne at præsentere personer og miljø nærværende og overbevisende.

En anden af skrønerne er En festlig begravelse, der handler om en vidunderlig afskedsfærd for en afdød i et miljø, hvor mænd er mænd, og brændevin og logik er bærende elementer. Skrønen begynder: Jalle dør den 1. november lige før frokost, hvilket var rent ud sagt uforskammet.

Uforskammet fordi det var Jalles tur til at overtage køkkentjansen. Heldigvis er Lodvig ikke den der bærer nag i lang tid, og så giver Jalles afgang jo mulighed for en fantastisk fest.

Ikke mindre fascinerende er beretningen om Lause, der bygger ’det smukkeste og eneste lokum i Nordøstgrønland’. Desværre er Lause ifølge makkeren Siverts ikke god til at omgås civiliserede mennesker, så bemeldte lokum bliver årsag til en del uenighed.

Sidst men ikke mindst er der fortællingen om unge Anton, der gerne vil til Nordøstgrønland og begå heltegerninger. Helteuddannelsen omfatter en del arbejde, som Anton ikke lige havde forudset, og selv den unges sjælekvaler såvel som drømmesekvenser formår illustrationerne at anskueliggøre, så læsningen bliver en ren fornøjelse.

Kong Oscar og andre skrøner

Jørn Riel, Gwen de Bonneval, Hervé Tanquerelle

Oversat af Ole Steen Hansen

108 sider

Turbine

Udgivet: 11.02.2014

Birte Strandby