Ligestilling forklaret for viderekomne

Med sjov grafik og bagvendte eksempler får vi den sande fortælling om, hvilke patriarkalske strukturer der stadigt gemmer sig i vores samfund så mange år efter kvindefrigørelsen.

Eventyr er grundlæggende fortællinger for mange børn, og burde som sådan være uskadelige, men hvad sker der, når vi udskifter Snehvide, Tornerose og Askepot med de maskuline udgaver: Snebleg, Tornerolf og Askepjok? Tja, de bliver ikke bedre, men de kvaliteter vi værdsætter hos prinsesserne – skønhed, ydmyghed, passivitet, flid – er ikke nær så klædelige hos de unge mænd. Måske giver eventyrene et forældet billede af kønsrollerne, kvinden er passiv, manden er den handlende, men er det ikke blevet bedre?

Det er det. Det beviser historien: i 1931 blev det i Sverige ulovligt at fyre en kvinde som har trolovet eller giftet sig. I 1915 i Danmark fik kvinderne stemmeret. Men der er stadigt problemer med gamle, indgroede kønsroller, for eksempel når reklamer fortæller om nødvendigheden af at være smuk.

Nogle kvinder er bange for at gå alene gennem byen om aftenen. Efter en voldtægt i Sverige anbefalede man, at kvinder medbragte peberspray i tasken, og politiet skrev, at man (kvinder) ikke burde gå alene hjem om natten. Hvad hvis de i stedet havde lavet udgangsforbud for mænd?

Bogens tilgang er først og fremmest humoristisk:

Dage som passer godt til at knuse patriarkatet: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag og søndag

Men informationerne er seriøse og understreger stadigt uligheder, der bør give stof til eftertanke:

60 % af alle danske kvindedrab er partnerdrab, og 10 % af alle mandedrab er partnerdrab.

I 2017 var der i Sverige godt 21.000 udbrændte kvinder mod ca. 7.300 udbrændte mænd.

Takket være bogens graphic-novel format får vi blæst uretfærdighederne og absurditeterne ud i hovedet, så det er til at forstå, og her hjælper det også, når tingene vendes på hovedet, og vi får et billede af kvinder der objektificerer mænd.

Man kan diskutere, om man ikke skulle lade eventyrene være. De er gamle, det er udmærkede fortællinger, og de kan vel ikke inddrages som dokumentation for, at det kniber med ligestillingen i 2021?

Girls just Wanna Have Fundamental human rights

Hvorfor er det ekstremt at ville leve i et ligestillet og solidarisk samfund?

Jessica Hallbäck

Oversat af Eva Obelitz Rode

249 sider

Cobolt

Udgivet: 2020

Birte Strandby