Kød & blod har mange kvaliteter: Det gennemførte skuespil, den omhyggelige beskrivelse af det sære, dysfunktionelle, men tilsyneladende ressourcestærke miljø og den rammende personificering af en sårbar teenager der lige er blevet forældreløs. Filmen er rolig og grundig i sin præsentation af karakterer. Netop derfor virker det dobbelt kraftigt, når de krammende og skulderklappende familiemedlemmer udvider repertoiret med hårde lussinger – eller når der i filmens sidste minutter afsløres en magtesløshed, som man nok havde anet, men alligevel ikke forventede.

Sidse Babett Knudsen er som altid overbevisende, og det falder hende lige så naturligt at agere hjertelig, omsorgsfuld og skånselsløs mafiaoverhoved som dronning på Borgen. Sandra Guldberg Kampp formår smukt at fremstille teenageren der først lidt tøvende, men til sidst beslutsomt vælger sin familie og deres liv.

Ida har mistet sin mor ved en bilulykke. Hendes moster tilbyder hende et hjem, selvom de ikke tidligere har haft kontakt. To af mosterens sønner bor hjemme, og den ældste bor i nærheden sammen med kone og datter. Atmosfæren er rå og hjertelig, og det skorter hverken på kram eller lussinger. Selv Ida bliver på et tidspunkt udsat for mosterens vrede og en på hovedet, men næste dag undskylder mosteren, at hun råbte af hende!

Den ene søn har en sød kæreste, og ligner egentligt mest en pædagogstuderende med skrupler. Den anden søn spiller voldelige spil på computeren, men når der er problemer i butikken, drager alle tre brødre ud for at forklare reglerne. Som den ældste siger, så bliver folk meget medgørlige, hvis man taler med deres børn.

En gang går det galt. Helt galt og både Ida og hendes moster tvinges ud i ubehagelige beslutninger.

På mange måder er Kød & blod en uhyggelig film, dels fordi den viser, hvor tæt det kriminelle kan ligge på hverdagslivet, og dels fordi den demonstrerer, hvordan det dysfunktionelle får overtaget og bliver normen. Den bliver siddende i tilskueren.

Kød & blod

Instrueret af Jeanette Nordahl

Manuskript af Ingeborg Topsøe

Skuespillere: Sidse Babett Knudsen, Sandra Guldberg Kampp

2020