Undtagelsen har fået en del hug af anmelderne, og måske kunne den have været 10 minutter kortere, men man kommer ikke uden om, at skuespilpræstationerne er pragtfulde.

Amanda Collin, Malene i filmen, er nok engang blevet typecasted som en frygtelig kvinde, og hun er god til det. Sidse Babett – filmens Anne-Lise – spiller til gengæld direkte imod den kontante og energiske karakter hun har i mange andre roller – som for eksempel i Kød & blod, der nyligt havde premiere. I Undtagelsen er hun en mere stilfærdig, til tider næsten ydmyg skikkelse, tålmodig og husmoderlig, indtil hendes meget vide grænser er nået.

Lene Marie Christensen, Camilla, har en rolle der minder lidt om den hun havde i serien Fred til lands, forstået på den facon, at hun (også) er en stilfærdig husmodertype der støtter de stærkeste og helst undgår for meget spotlight på sig selv, indtil hendes hemmelighed afsløres.

Og Danica Curcic, Iben, spiller med på alle fronter. Hun har været gidsel i Nairobi og følges i hvert fald i tankerne med en meget ung sort mand, måske hendes samvittighed. Hun plages af traumer og finder støtte hos Malene. Malene har netop får konstateret en hurtigt fremadskridende gigt, og hun frygter uberettiget at miste jobbet og med rette at miste kæresten.

De fire kvinder sidder sammen på Dansk Center for Information om Folkedrab – en arbejdsplads opfundet af forfatter Christian Jungersen. Centeret producerer dokumentation for folkedrab, og Iben skriver på Ondskabens psykologi. Og det er netop hvad filmen behandler så eminent, ondskabens psykologi. I begyndelsen er Iben og Malene mobberne, Camilla er medløberen, og Anne-Lise er ofret, der dagligt må finde sig i sublim mobning og ondskab der leveres så pikant, at svarmuligheder kun kan føre til yderligere mobning.

På et tidspunkt modtager nogle af kvinderne en trusselsmail, og det er oplagt at mistænke kolleger; nogen bytter Malenes gigtmedicin ud med noget andet med andre effekter. Er det en af de krigsforbrydere, som centret skriver om, der vil hævne sig, eller kommer truslerne indefra?

Der er adskillige labre scener, en enkelt er en ægte Hitchcock-flugt, og andre handler om mord og mordtendenser i det lille selskab. Det kan godt være, at der kun er en der er ægte ond, men der er flere der har potentialet.

Der er klip til Ibens arbejde med Ondskabens psykologi, de er korte og virker ikke meget vedkommende. Til gengæld må man begejstres over det ualmindeligt velfungerende skuespil og den gennemførte fremstilling af begrebet ondskab. Og så er der en krimi inde over der sætter fut i handlingen.

Undtagelsen

Efter roman af Christian Jungersen

Instruktør: Jesper W. Nielsen

Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Amanda Collins, Lene Marie Christensen, Danica Curcic

Premiere: 2020