Bonnie Garmus debuterede som romanforfatter med ”Kemi for begyndere” sidste år. Nu er bogen oversat til dansk. Til daglig bor Bonnie Garmus i London. Oprindeligt er hun fra Californien. Bogen har taget publikum med storm. Den er allerede solgt til udgivelse i 40 lande, og den velstøbte fortælling om alenemoren kemikeren Elizabeth Zott lander snart på Apple-TV som serie. 

”Kemi for begyndere” er en rørende og tankevækkende roman om Elizabeth Zott, der i 1960’ernes USA går imod konventionerne. Det gør hun både fagligt og privat. Vi møder hende første gang i 1952 som ung forsker på Hastings Forskningsinstitut. Hun er dygtigere end flertallet, og som kvinde udgør hun derfor en stor trussel. Men Elizabeth er ikke typen, der giver op trods de genvordigheder hun bliver til del. Da Elizabeth møder den nørdede og succesfulde forsker Calvin Elvans falder de for hinandens vid. For en tid synes alting godt, men Elizabeth rammer uventet en mur af modgang og krise. Den fine kærlighedshistorie når til ende. Elizabeth sættes for alvor på prøve, da hun står ugift og gravid uden job.

I 1960’ernes USA er det uhørt at være kvindelig forsker og alenemor. Hun må derfor se sig om efter nye muligheder for forsørgelse, da hun får tilbuddet om at stå for et madprogram på tv i eftermiddagsfladen. Af nød takker hun ja til at blive vært i madlavningsprogrammet ”Vi spiser klokken seks”. Det viser sig at være svært for Elizabeth at brænde igennem til. Hun tænker først og fremmest som en kemiker. I hendes verden er der ingen grund til pynt og pjank. Heldigvis kommer publikum gradvist til at forstå og værdsætte hendes no bullshit-attitude. Snart bliver hun en elsket tv-vært, der gør madlavning til noget særligt. 

Elizabeth Zott brænder først og fremmest for kemi. Hun er en gudsbenådet forsker – og langt bedre end sine mandlige kolleger. Derfor er det på sin vis også med blandede følelser, at man som læser følger hendes voksende succes som tv-kok og -darling. Fortællingen om hendes tro på egne evner, mod, insisteren og intuitive forståelse for at vælge rigtigt, er spændende læsning. Hun er en fascinerende skikkelse at følge. 

Udover Elizabeth Zott består personregisteret af flere interessante bipersoner. Elizabeths kæreste Calvin Elvans er umulig at komme udenom. Det samme gælder hendes kolleger på Hastings Forskningsinstitut og især på tv-stationen. Nabokvinden Harriet og Elizabeths datter Mad må fremhæves, ligesom deres firbenede familiemedlem, der går under navnet Halv Syv. Sjældent har jeg læst en roman, hvor en hund indtager en så naturlig og sympatisk rolle i fortællingen. Dén hund er guld værd! 

”Kemi for begyndere” kommer ind på mange vigtige spørgsmål. Ligestilling er hovedtematikken. Et andet tema er det at være outsider, fordi man går sine egne veje. Ensomhed og venskab er også nogle af de emner, fortællingen omhandler. Men det er først og fremmest et spændende tidsportræt fra de tidlige 1960´ere med fokus på datidens kvindesyn. Bonnie Garmus kaster et kønskritisk blik på amerikansk historie samtidig med, at hun underholder med braveur. Hun formår at give læseren dét, vi elsker: En stærk, sympatisk og selvstændig kvinde, der tør at gå imod strømmen. 

Jeg nød at læse ”Kemi for begyndere”, som er skrevet i et levende og let sprog. Der er masser af gode dialoger samt skarpe replikker, som gør fortællingen vital. I tilgift har Bonnie Garmus sans for humor og ironi. Bogen består af mange korte kapitler, der alle er angivet med titel og lejlighedsvis sted eller årstal. 

Hvis du ikke har tjek på læsestof til den forestående påskeferie, vil ”Kemi for begyndere” være et godt bud. Her får du gedigen underholdning og en hel unik karakter, der går lige i hjertet på dig! Faktisk er hele persongalleriet ganske specielt. Jeg må atter fremhæve bogens firbenede indslag. ”Kemi for begyndere” er en imponerende debutroman, der har meget at byde på. Det er en helt igennem fornøjelig, men også rørende oplevelse at læse Bonnie Garmus´ bog om forskning, ligestilling, kærlighed og kvinder i datidens USA. Glæd dig til Bonnie Garmus og girlpower! 

Kemi for begyndere

Forfatter: Bonnie Garmus

Oversættelse: Giovanna Alesandro

Forlag: Hr. Ferdinand og Politikens Forlag

432 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 21. februar 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg