Spændingsroman

Kim Leine kommer bravt fra sit genreskifte fra romaner om profeter  og grønlandsk åndemageri til en spændingsroman, der i den grad  foregår i nutiden. Karolines Kærlighed rummer det meste af det, som man med rimelighed kan ønske sig af den slags: efterretningstjenesters lumske ageren, politikeres spin eller rettere løgne. Meget er ikke, som det ser ud til at være. Personer er ikke, hvad de giver sig ud for. Russiske cyber-trolle spiller en vis rolle. Overraskelserne vælter frem i løbet af de 450 sider.

Og ja der er også både sex og kærlighed i bogen.

Det er lige før Leines bog er dagsaktuel. Den foregår lige efter, at Putin har annekteret Krim, og meget af handlingen foregår i Rusland.

I det vedlagte pressemateriale citeres Leine  med tanke på krigen i Ukraine sådan: “De politiske spændinger, jeg skriver om i  historien, er blevet hyper aktualiseret. Det har jeg aldrig prøvet før. At virkeligheden overhaler den fiktion, man som forfatter er ved at skrive om.”

Karoline Blicher er  ansat i den danske ambassade i Moskva som assisterende forsvarsattache. Karoline er smuk, forstår vi, og det viser sig også, at hun er mere end stålsat og med flere ben i næsen end normalt.

Karoline er datter af Henrik Blicher, som i 1990’erne stiftede det højreorienterede parti Demokratisk Alliance. Partiet har her i 2014 medvind. Når Karoline er færdig med sin tjeneste, skal hun hjem og overtage en fremtrædende plads i partiet. Hendes nu 80-årige far er ikke i tvivl om, at datteren er gjort af et stof, der kan være med til at skabe et anderledes og i hans øjne et bedre Danmark

Som handlingen skrider frem viser der sig mange forhindringer. I Moskva træffer hun den mystiske Mikhail  Petrov, der åbner en del døre for Karoline, og det ender med en vild  forelskelse. Han vil  hverve hende som agent, hvilket hun afslår. Eller? Karoline bliver sendt hjem før tid, og kan nu forberede sin entre på den politiske scene.

Journalisten Jesper Skov, arbejdsløs efter et uheldigt indslag om Irak-krigen i DR, bliver hyret af det ansete dagblad Aftenposten til at grave i familien Blichers fortid. Var Karolines farfar, den nordjyske præst Mogens Blicher, nazist og skyld i en jødisk families deportation til Tyskland under besættelsen? Har far Henrik udtrykt racistiske synspunkter?

Kommer det frem frem, vil det være en katastrofe for Demokratisk Alliance inden folketingsvalget, som ellers ser ud til at give partiet voldsom fremgang.

Karoline og Jesper har tidligere været kærester. Det hindrer ikke Jesper i at gå ihærdigt i gang med sit gravearbejde. Hvad det ender med skal ikke røbes.

Jesper Skov er gift med den russiskfødte Olga. Han væves også ind i det fordækte spil, og der venter ham noget af en overraskelse.

I romanen optræder en række politikere, efterretningsfolk, journalister og andre. Det er lige før der er tale om en nøgleroman, og i læserens hoved kan der danne sig billeder af virkelige personer. Det er ikke nødvendig, når forfatteren lader Martin Lidegaard, optræde som undenrigsminister i Helle Thorning-regeringens sidste måneder. Flere andre virkelige nulevende personer nævnes.  Og hvilket parti Demokratisk Alliance er i virkeligheden er ikke svært at gætte.

Karoline Blicher er ikke en romanfigur, som får denne anmelders sympati, da hun i løbet af bogen lufter sine stærkt højreorienterede synspunkter og foragt for alle, der ikke deler disse. Hun nærer stor beundring  for alt, der er russisk og mener Rusland er Danmarks bedste ven …

Hvem Karoline til slut ender med at elske er et sandt kuldechok.

Kim Leine har to bøger mere om denne kvinde i gang. Nr. to, Karolines Kamp, er klar om et år. Den sidste, Karolines Krig, om to år.

Spændingsroman

Karolines Kærlighed

Forfatter Kim Leine

450 sider

Udkommer den 3. juni 2022

Gyldendal

Anmelder

Bjarne Gregersen