Med de foreløbig to bøger om den højreorienterede og russisk venlige politiker Karoline Blicher har  Kim Leine foretaget et markant genreskifte.

I den lige udkomne Karolines Kamp skal den fra Moskva hjemvendte tidligere assisterende forsvarsattache til at pleje sine politiske ambitioner som medlem af Folketinget for Demokratisk Alliance. Vi skriver 2016. Der har lige været folketingsvalg, som betød et kanonvalg for Karolines parti, og det  kommer i regering. Uro præger alligevel  partiet og i nogle glimt får læseren et ikke overraskende indblik i hvor beskidt, det kan foregå i politik.

Karolines fortid i Rusland og hendes omgang med den mystiske agent Petrov, som er beskrevet i første bind, Karolines Kærlighed, kaster nogle grimme skygger over Karoline. Det kan ende helt galt for den ambitiøse kvinde. Det afsløres blandt andet af en ung ansat i FE, at Karoline har afleveret hemmelige oplysninger om en række personer til en russisk efterretningsofficer. Flere på denne liste blev senere fundet myrdet. Blandt disse var Karolines chef på ambassaden i Moskva. Det er ikke en sag, som EF-chefen mener, der skal gøres noget ved. Det er der til gengæld andre skumle og skånselsløse kræfter, der vil. Karoline er klar til både forsvar og modangreb.

I en periode opholder Karoline og hendes mand, Peter, sig i USA for at følge præsidentvalget. Her  går det frem og tilbage med farefulde situationer for vor Karoline. Desværre uden det bliver hæsblæsende spændende  for læseren. 

Karolines gamle kæreste, journalisten Jesper Skov, er i Rusland for at finde den søn, han har med russiske Olga. Jesper bliver fængslet i Murmansk, men det lykkedes ham at flygte,  og han forsøger at komme  over grænsen til Norge. Jo, jo,  ikke overraskende. Han klarer det. Sønnen Viggo er optaget på et center, der uddanner unge i it-systemer, der bruges af de såkaldte troldefabrikker.

Karolines kamp er så vist ikke den mest spændende roman i generen. Men er der da masser af vold, blodudgydelser, utroskab, vilje til at forsøge at gøre løgn til sandhed eller omvendt. Og meget andet med knald på, hvis læseren er til det.

Kim Leine har et ædelt motiv til at skrive bøgerne om den radikaliserede kvinde. Således er han i forlagets pressemateriale citeret for følende:

“At skrive om det skræmmende i verden er for mig en måde at få en slags kontrol over det. I både Karolines kærlighed og nu i Karolines kamp er jeg optaget af den voldsomme bølge af højreradikalisme, der har ramt verden. Og flertallet af netop de politiske ledere er som Karoline Blicher kommet til magten takket være demokratiske redskaber. Mit håb er, at jeg igennem min triologi kan være med til at bevidstgøre folk om de uhyggelige tendenser, der er i tiden.”

Det håber vi så.

Sidste bind, Karolines krig, er planlagt til udgivelse i efteråret 2024.

Karolines kamp

spændingsroman

Forfatter Kim Leine

422 sider 

Udkom 30. juni 2023

Gyldendal

Anmelder Bjarne Gregersen