Jeg ved ikke, om jeg blev forfatter, fordi jeg var ensom, eller om jeg blev ensom af at være forfatter.

Hvis man ikke netop på Bogforum 2019 havde hørt Christian Braad Thomsen benægte enhver lighed med hovedpersonen i Kærlighedens aldre, ville man tro, at den var hans erindringsbog. Men der er flere uoverensstemmelser mellem romanens hovedperson og Christian Braad Thomsen. For eksempel benævner hovedpersonen Hitchcocks Psycho som ‘tarvelig spekulation i en ung mands erotiske vanskeligheder’. Det er ikke helt sådan Braad Thomsen beskriver filmen i sin bog om Hitchcock.

Men accepterer vi, at Kærlighedens aldre handler om en helt anden, så er det en udmærket roman om en mands erotiske udvikling fra den første begyndende forelskelse til de mere modne af slagsen.

Romanen er inddelt i årtier, 1940 hvor vores digterhovedperson bliver født, 1950 hvor han møder den første lille forelskelse, 1960 hvor han møder sin første muse. På den baggrund får vi også et billede af livet i Danmark og med ungdomstiden – 1970 – kommer engagementet i politikken på venstrefløjen og hippiebevægelsen, ‘Make Love not War’, der i hovedpersonens personlige udlægning betyder, at han aldrig går alene hjem efter en demonstration.

Det handler om digterens kunstneriske udvikling: udgivelsen af de første digte, den første kritiske anmeldelse af Rifbjergs digte, der mod forventning ikke medfører en fyring fra Hillerød Amtsavis, og etablering af det første forlag sammen med ligesindede, fredselskende hippier og militante maoister. Men mest handler det om ensomheden og mødet med kvinderne.

De kristne har meget belejligt skabt sig en gud, der tilgiver en hvilken som helst synd. Det er sikkert derfor, de har så travlt med at understrege, at ‘Danmark er et kristent land’, for dermed får de frit lejde til deres mange uanstændigheder.

I øvrigt er der endnu en forskel på Christian Braad Thomsen og romanens hovedperson: Manden i romanen består studentereksamen i både skriftlig og mundtlig dansk med udmærkelse, mens Christian Braad Thomsen engang på et andet Bogforum fortalte, at det eneste han fangede i gymnasiet var indledningen på Illiaden: Vreden, Gudinde, besyng!

Under alle omstændigheder, en række vedkommende refleksioner om kærlighed og mangel på samme.

Kærlighedens aldre

Christian Braad Thomsen

147 sider

Spring

Udgivet: 2019

Birte Strandby