Jussi leverer et Kinderæg. Der er et eventyr, der er politiresearch, og så er der lurmærket dansk hygge. Højt belagt smørrebrød. (Bo Tao Michaëlis)

En omhyggeligt gennemarbejdet biografi om Danmarks bedst sælgende krimiforfatter, Jussi Adler-Olsen.

Biografien er traditionelt og kronologisk opbygget og fortalt med engagement og indlevelse. Og i øvrigt smagfuldt forsynet med fotos af hovedpersonen, alene, som spejder, med familien og sammen med partneren fra danseskolen.

Til barndommens vigtigste begivenheder hører en månedlang indlæggelse som toårig, hvor barnet Jussi ikke måtte se sine forældre. Forfatteren spørger spidsfindigt, om det er grunden til, at han altid har mennesker om sig som voksen, men svaret må vi selv gætte.

Det er den udmærkede historie om et meget læsende barn der siden bliver forhandler af tegneserier, forlægger og forfatter,  og i øvrigt udvikler et væsentligt talent for markedsføring. Det er en god biografi, men den adskiller sig ikke væsentligt fra andre biografier.

Forskellige historiske markører belyses undervejs, såsom den heftige tegneseriekrig der fandt sted i midten af halvtredserne. Adler-Olsens forældre er positive overfor de Disneyske tegneserier, hvorimod voldelige superhelte som Fantomet, Superman og Tarzan ikke er gode for børn. Superheltebladene bliver bandlyst i hjemmet – og brændt. Heldigvis har unge Jussi gemt et par stykker for forældrene, så han fortsat kan læse sine tegneserier.

Jussis far når at være læge på tre sindssygehospitaler, og det er ikke utænkeligt, at det har spillet en rolle for forfatterkarrieren at opleve den del af sundhedssystemet på tæt hold.

Andre forfattere vil måske især værdsætte Adler-Olsens beretning om, hvordan han udvikler markedsføringen af sine bøger. Her er lærerig læsning.

Jussi

En biografi

Jonas Langvad Nilsson

402 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby