Cirkus kommer til byen, og de mange vogne bliver stillet op på en mark. Jonas får sine lommepenge og går hen til en gul vogn foran et kæmpetelt. Over døren står der ’Vejen til fremtiden’, og inde i vognen sidder Stella, der kun er lidt ældre end Jonas. Hun viser Jonas ind i teltet med himlen, stjerner og andre billeder. Jonas kommer igen flere gange og ser hver gang noget nyt. Til sidst bliver han træt og falder i søvn. Far bærer ham hjem, og næste morgen er cirkus væk.

Illustrationerne er fine og går fra de karakteristiske, farverige Stage-landskaber til det mere dramatiske. En del af dem er blyantstegninger, der adskiller sig væsentligt fra andre Mads Stage-illustrationer, og nogle billeder giver et Palle-alene-i-verden-indtryk. En enkelt tegning ser ud som om den kommer fra et mindre barns hånd, men falder udmærket ind i sammenhængen.

Skønt 12 år ældre er denne bog forgængeren til Jonas og engletræet, og er, som den, velegnet, hvis man skal snakke filosofi med en kender: Et barn under 12. Og lidt god vejledning kan også være påkrævet, for hvad er det for verdener Jonas møder i Himmelteltet, hvorfor er Stella i stand til at vise ham dem, og hvad bliver der af det rigtige cirkus med klovner og linedansere – i Jonas og engletræet viser det sig jo, at der faktisk må være linedansere i cirkus, for Stella er faldet ned fra en line.

Der er mange spørgsmål til historien, en del ubesvarede, men det er en smuk og farvestrålende bog med muligheder for masser af samtaleemner.

Jens Fink-Jensen og Mads Stage
Jonas og himmelteltet
34 sider
Høst & Søn
Udgivet: 1998

Birte Strandby